Pračka je už dávno základ

Pračka patří už pár desetiletí mezi ten druh domácích spotřebičů, které má doma snad každý. Naopak sušičky jsou pro mnohé domácnosti celkem velkou neznámou. Přitom se jedná o velmi šikovného pomocníka.

Valchám dávno odzvonilo

Ještě za první republiky se zcela běžně k čištění prádla používala klasická valcha. Její výhoda tkví hlavně v nízkých pořizovacích nákladech. Navíc nemá žádnou spotřebu, což je při dnešních cenách elektřiny také super vlastnost. Tak proč ji dnes víceméně nikdo nepoužívá?

Protože se na ní pere špatně, a navíc je to docela dřina. Vydrhnout takto jedno tričko může být zdlouhavé. Celý koš špinavého prádla ale může klidně trvat i půl dne. Člověk sice během toho nejspíš dost zhubne, nicméně současný Čech je docela pohodlný, a proto dává přednost moderním technologiím.

Který model?

O pár řádků výše bylo naznačeno, že energie dnes nepatří ke zrovna nejlevnějším komoditám pod sluncem. Proto je nezbytné na to myslet při výběru nové pračky. Ta by měla mít v první řadě nízkou spotřebu.

Problém je, že takovéto stroje jsou docela drahé. Mohou stát klidně i o vyšší jednotky tisíci korun více než průměr, což není málo. I přesto se tato investice vyplatí, jelikož každý ušetřený kilowatt se v současnosti počítá.

Krom spotřeby je dobré se zaměřit také na velikost, potažmo způsob otevírání. Někdo preferuje mít dvířka nahoře, jiný naboku.

Verze se sušičkou

Běžně se prodávají jak klasické pračky, tak i verze se sušičkou. Tyto modely mají velkou výhodu ve skladnosti. V jednom přístroji se totiž ukrývají dvě zcela odlišné funkce. Snadno se tak ušetří nějaké to místo navíc.

Kdo ovšem má doma dostatečné množství prostoru, měl by si raději koupit oba elektrospotřebiče zvlášť. Do samostatných sušiček se totiž najednou vejde více prádla, než když se jedná o kombinované verze. Rovněž jsou daleko jednodušší, a tím pádem i mnohem méně poruchové.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *