Affiliate

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Měl bych takovou zajímavou otázečku, hlavně pro odborníky na živnostenský zákon. Párkrát jsem se už setkal s otázkou "musím na affiliate program mít živnostenský list?" Abych řekl pravdu, sám nevím jak na to odpovědět. Téměř v každém affiliate programu je napsáno, že pro jeho využívání nemusíte mít živnostenský list, když jsem ale procházel náš živnostenský zákon, jasně se v něm říká, že "živnost je soustavná činnost, provozovaná za účelem zisku" a to mě právě zaráží. Každý kdo využívá affiliate, nasazuje kód právě za účelem zisku a navíc soustavně, affiliate kódy má na webu nepřetržitě a ne jen příležitostně. Není to tudíž příležitostná činnost, jako prodej jízdního kola v bazaru. Logika mi tedy napovídá, že každý kdo používá affiliate program by měl mít živnostenský list, protože provozuje soustavnou činnost za účelem zisku. Proč tedy každá druhá společnost provozující affiliate program ve svých podmínkách píše, že není nutný živnostenský list ? Je mi jasné, že společnost poskytující affiliate program s toho problém mít nebude, ale provozovatel webu, který se do programu registruje a nasadí kódy by s toho případně mohl mít ze strany živnostenského úřadu problém. Ví někdo jak to tedy je?
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
"živnost je soustavná činnost, provozovaná za účelem zisku"

Nejsem přímo odborník, ale dělám VŠ ekonomického směru (letos končím). Asi záleží, jak se na to člověk podívá. Osobně bych to ale neriskoval a raději živnost vždy měl na tohle. Prostě živnost volná a je to. Asi když se člověk bude pohybovat v nějakých malých částkách, tak po tom nikdo nepůjde. Ale kdyby někdo někoho "nabonzoval", tak si myslím, že by to problém být mohl, protože je to opravdu zcela logicky soustavná činnost provozovaná za účelem zisku, nikoliv pouze příležitostný příjem.

-- 11.03.2012 19:54 --

I když, teď mě třeba ještě napadlo, jestli se nepletu, tak i takový Sklik má tuším v podmínkách uvedeno, že člověk nemusí mít živ. list. To se mi taky nějak nezdá... Osobně bych ani jedno neriskoval, když vyřízení živ. listu není nic složitého ani drahého a člověk to může mít jen jako vedlejší činnost při práci.

stephan
WD Trader: 4.75/5

Příspěvky: 661
Registrace: 12.01.2012
Tento problem v posledni dobe take resim. Bohuzel jsem porad nejisty, ackoliv jsem byl na zivnostenskem urade. Sice jsem jim muj problem vysvetlit, ale nebyli mi schopni rici presnou odpoved. Rikal jsem jim, ze to splnuje vsechny podminky pro podnikani. Ale opravili me a rekli, ze bych pouze odkazoval na jinou spolecnost a nic neprovozoval (neprodaval) pod vlastnim jmenem. Za zadny nasledny prodej bych nenesl zadny rizika, takze by to nesplnovala podminky podnikani. Navic bych podle nich byl placen jen obcas (provizne), ackoliv bych mel affiliate reklamu (odkaz) neustale,takze by se to pry nemuselo brat ani jako soustavna cinnost.

Tak ted si vyber! Myslim, ze budes uplne stejne nejisty jako ja :)

Mozna by nebylo spatny, aby si zasel na zivnostensky urad a zeptal se. Pokud by ti rekli to same jako me, tak bych se toho nebal. Pokud tam pujdes, tak se potom prosimte napis, co ti rekli.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Máš pravdu i Sklik to tam má, a i tam si myslím, že to být nemá, na Adsense taky musíš mít živnostenský list a musel si ho mít i před rokem 2010 kdy ještě nebyla podmínka registrace k DPH, vím ale, že dost lidí na to prdí, podle mě je to jen otázka času kdy se na to živnostenský úřad zaměří, stejně jako se zaměřil kdysi na prodeje na Akru a podobně.

Soustavná činnost nemá nic společného s tím jak často jsi za ní zaplacen, jde o tu činnost a web ti jede 24 hodin v kuse, já se na to u nás neptal, protože mě je to vcelku jedno, ale zajímá mě jak to je, protože si myslím že v tom dřímá poměrně solidní bomba, kterou až živnostenský úřad spustí, tak to bude něco.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Je to prostě věc pohledu, jak se na to kdo dívá. Jenže ono potom, když na Tebe přijde kontrola (jak píše freez), tak Ti nějaké dobré slovo úředníka na živnostenském úřadě nemusí pomoct. Proto osobně tohle neriskuji, navíc ŽL mě nějak nezatěžuje, když to mám jako vedlejší činnost při studiu.

Petr
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 24
Registrace: 12.11.2010
Provozovatel affilu pise pravidla z sveho pohledu. Takze treba ja po tobe chtit ZL nebudu. Budem spolupracovat a ja ti budu platit, z meho pohledu je vse v poradku, z partnerstvi mam uzitek a jednam v souladu se zakony a to je pro me podstatne.

To zda nebudes porusovat zakon je jen na tobe. Ostatne ani neni v mych silach hlidat legislativu i jen ve vsech statech EU a kde je zbytek sveta.
...

KillDa
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 45
Registrace: 15.12.2011
Podnikání je soustavná činnost za účelem dosažení zisku a tím je i provozování affilu.

Provozem affilu nebo přeposíláním objednávek, to je jedno, poskytujete službu mateřskému obchodu a také zákazníkovi záleží na jak velkého "vola" úředníka narazíte, ale věřte tomu že když narazíte na šťourala, flastr za neoprávněné podnikání vyfasujete ....
http://Kilevnik.com - jsem Radek Kilevník a specializuji se na internetové obchody.
 Vylepšení konfigurátoru – poznámka

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se