Aktuální události

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Zdar pánové a dámy,

je tomu zhruba tři až čtyři dny, kdy pozoru velkou odezvu serverů a díky tomu značné zpomalení načítání stránek. Jedná se převážně o servery Wedosu, kde většina nástrojů vypíše:

"Long web server response times delay page loading. Reduce your response times to make your page load faster."

Pravidelně měřím své weby a rychlost jejich načtení, až na pár webů, kde zpomalení způsobuje náročná šablona většinou nebyl problém. Včera jsem si ale projel pár nejen svých webů a nestačil jsem se divit, časy nad 10 vteřin jsou prostě o ničem. Co jsem si všiml tak největší bordel tam hlavně ve večerních hodinách dělá Top list, načtení jeho kódu trvá neskutečně dlouho a stránka čeká. U toho Top listu je to snad den ode dne horší, aby web čekal na načtení Top listu 5 a více vteřin, kdy se v některých případech nenačte vůbec, to je hrůza.

Zkoušel jsem měřit prázdnou šablonu na webu, i tam bylo načtení doprovázeno stejnou hláškou o dlouhé odezvě serveru, načtení samotné stránky trvalo 3,5 vteřiny, pokud by se tam načítalo dalších xy souborů, CSS, JS a kdo ví co ještě, pak se 10 vteřinám ani nedivým. Dnes jsem to zkoušel projet ráno, kdy by na serverech neměl být takový frmol a je pravda, že je to o něco lepší, ale žádná sláva. Například nástroj od Googlu https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights hlásí dlouhou dobu odezvy na většině webů co znám a vím že jedou na Wedosu. Pozorujete někdo podobnou situaci? Čím by to mohlo být?

Když jsem se koukal u některých webů co na Wedosu jedou, kdo je s nimi na serveru, zas tak se pomalosti nedivím, veškerý internetový odpad, zlodějské agregátory, přesměrováváči na výhry a podobný humus jedou na Wedos serverech a ty se asi pěkně zapotí. Nicméně jsem ale zkoušel i weby které jsou na servery prakticky sami a chová se to podobně. Pokud stejným způsobem proklepnu weby co jedou u Datahousingu, není problém, načtení do vteřiny, to samé Profitux a řada dalších, Hexageek a řada dalších kde hostuji. Do dnes jsem takové problémy s weby co jedou u Wedosu neměl, proto mě to zajímá, co se děje.

Porovnám ji dva stejné weby, na stejném CMS, stejné šabloně a s totožnými rozšířeními, zaráží mě ten obrovský rozdíl, který v časech načítání poslední týden je. Pokud se mi web na Datahousingu načte za 2 vteřiny a ten samý web se načte u Wedosu za 10 vteřin s hláškou, že je dlouhá doba odezvy, je asi někde něco špatně. Otázka je kde?

PS: debaty na téma "já říkal že to u Wedosu jednou nastane" slyšet nepotřebuju. (Beztak se někdo najde)
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Abych řekl pravdu, já mám u Wedos několik webů a s načítáním nemám problém. Změř přesně, jaký prvek se na webu jak dlouho načítá :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
No to jsem právě udělal a nejdelší čas to ukazuje přímo u stránky, takže http://www.neco.cz , pak jsou tam samozřejmě CSS a JS soubory, pokud tam jsou. Když jsem zkoušel všechno vypnout, dostal jsem se na čas načtení stránky 1 vteřina, což je OK, ale stejně mi to píše dlouhou dobu odezvy. V reálu se ale web načte velmi rychle. Projel jsem znovu i ty další a zajímavé je, že jednou to velkou dobu vypíše a jednou ne, jako by to bylo nárazově nedostupné ten server.

Poslední pokus co jsem teď dělal s postupným zapínáním CSS souborů byl : čistě stránka 48 vteřin, CSS 1 vteřina a přesto píše dlouhá doba odezvy. Když to zkusím za minutu znovu, je vše OK, pak zase a zase dlouhá doba. Teď to jdu ještě pořádně otestovat přes WebPage test a uvidíme, každopádně nejvíce pomohlo odstranění kódu Toplistu.

-- 06. 04. 2013 11:37 --

Tak to zkouším projíždět přes http://www.webpagetest.org a zdá se, že je to OK. První načtení 2 vteřiny, opakované 0,8 vteřiny. Ze serveru stahuje jako první 7,4 kB a udělá to za 600ms. Když teď načítám web, letí to jak blesk, včera večer to ovšem připomínalo závod hlemížďů. Prví načtení DNS za 157 ms, tam problém taky nevidím. Takže za vteřinu načte vše podstatné tak jak vypisuje i nástroj od Googlu, proč mi ale do řitě pořád cpe, že doba odezvy serveru je dlouhá, když web letí jak vítr.

-- 06. 04. 2013 11:50 --

Tak jsem vyzkoušel web, který se zdá být už na první pohled nejpomalejší, a jediný problém tam vidím v čase, než začne ze serveru stahovat data, 15kB stáhne za 90 ms, ale než po načtení DNS začne, tak to trvá 3,2 vteřiny a to je to, na co nemůžu přijít. Proč z toho serveru nejde 3,2 vteřiny tahat data. Vše ostatní se potom už načte bleskově.

server_problem.jpg
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
freez: Ahoj, já mám taky několik webů na Wedosu včetně svého největšího magazínu. Poslední cca dva dny se mi taky zdálo, že je to nějaké pomalejší. Když jsem dělal měření jako Ty, tak jsem zjistil, že mi to nejvíc zpomaluje právě ten TopList a taky Facebook (načítání fan boxu, tlačítka atd.). Nicméně řekl bych, že už je to teď zase v normálu, tak jako vždy... Možná byl i nějaký dočasný problém u Wedosu, nevím. Každopádně osobně neřeším jestli se mi ně co načte za 3 nebo 5 vteřin. Třeba ten Toplist to hodně zpomaluje v době kolem půlnoci, to se kolikrát ani počítadlo nenačte, už jsem si toho všiml víckrát.

Osobně jsem nedávno nasadil do Wordpressu plugin WP Super Cache, abych tomu načítání trochu pomohl a vše urychlil a docela spokojenost ;). A jinak nějaké malé vteřinové rozdíly zase tak neřeším, nepokládám to za důležité. Jsem u Wedos spokojen, weby mi tam jedou mnohem rychleji než na jiných hostinzích (dříve jsem za to stejné platil 4x tolik a bylo to pomalejší). Poslední 2 dny ale možná nějaké menší zpomalení u Wedosu bylo, všiml jsem si taky. Nicméně nebylo to celý den a teď se mi vše zdá naprosto OK, vše se mi načítá bleskově.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Tak já jsem tam taky spokojen, jen opravdu těch posledních pár dnů bylo divných, on rozdíl v načtení 3 vteřiny se ti může zdát jako málo, ale u webů je tři vteřiny věčnost. Jak teď procházím ty weby, zdá se mi, že až na ten jeden se vrací vše do normálu, je možné jak píšeš, že šlo o nějaký výpadek. Já na webech taky používám ukládání do mezipaměti, Gzip atd a zatím jsem nikde problém neměl. Největší problém, ze ten ale Wedos nemůže je pak načítání čehokoli od jinud, to můžeš vidět na dalším obrázku, kde načtení ze serverů Ehubu zdržuje načtení webu a vlastně zdvojnásobuje načítání, proto se snažím mít všechno u sebe a nic moc netahat z jiného serveru. Proto mě překvapila ta dlouhá odezva a nečinnost serveru po dobu přesahující 3 vteřiny. No uvidíme jestli ještě na něco přijdu.

server_odezva.jpg
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Načetl jsem ten tvůj web http://www.neco.cz a všechna data (základní) se stáhly do 1,5 vteřiny

mereni.png
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Jan Paluska píše:
Načetl jsem ten tvůj web http://www.neco.cz a všechna data (základní) se stáhly do 1,5 vteřiny

mereni.png


Ty jsi dnes samej vtip :-D já opravdu nevlastním doménu www.neco.cz :-D
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Kohy
WD Trader: 4.4/5

Příspěvky: 1661
Registrace: 08.08.2012
On ještě někdo používá TOPlist?

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Jen na vysvětlenou.
My zásadně servery nepřetěžujeme. Neustále přidáváme další a další servery. Jak to u nás vypadá zase vyfotíme. Pár měsíců staré fotky najdete například na našem facebooku.
Přetěžování si nikdy nedovolíme, protože snížení kvality by byla cesta do "pekel". Jdeme cestou kvality.


Kde je problém?
Stačí se podívat na výsledky testů. Například:
http://www.webpagetest.org/result/13040 ... 1/details/
A hned vidíte, že tam máte 404 a to samozřejmě v některých skriptech nebo prohlížečích nebo nástrojích dělá problémy.
Opravte podobné chyby a bude vše v naprostém pořádku.

Váš web běhá skvěle: http://www.webpagetest.org/result/130406_9P_HWH/ (2 sekundy z Paříže), ale chyby jsou v tom, že tam máte chyby :-)

Totéž je na tom druhém webu (několik chyb - 404, 301, 302:
http://www.webpagetest.org/result/13040 ... 1/details/
http://www.webpagetest.org/result/130406_0B_J44/
Navíc tady před vygenerováním stránky "něco hrozného připravujete", protože tam něco generujete několik sekund.

Řešil jste to s podporou? O jaký web jde? Podle všeho jste to neřešil. S jakým webem máte problém? Máte jich u nás víc.

Chyba skutečně není u WEDOS :-)

-- 06.04.2013 17:18 --

Ještě pár slíbených fotek (3 měsíce staré - mezitím přišlo několik palet serverů):
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 779&type=3

Skutečně nikdy nechceme zhoršit kvalitu. Za pár dní budeme největším českým (mail)hostingem - v podstatě největším webhostingem v ČR (z hlediska placených aktivních webů). Stěhují se k nám desítky klientů každý den. A není to kvůli ceně. Je to kvůli kvalitě, výkonu, spolehlivosti.
Neustále se posouváme dopředu. Nyní jsme dělali ISO 27001 na bezpečnost informací (http://datacentrum.wedos.com/a/272/cert ... 27001.html) . Před pár dny jsme udělali třetí optickou trasu 10 Gbps = máme 2 zálohy a konektivitu 3 x 10 Gbps (http://datacentrum.wedos.com/a/271/nova ... atika.html).

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
No zrovna tyhle dva weby to nejsou, ale to nevadí. Ty 404 o těch vím, zkoušel jsem to například s vypnutím toho Twitteru aby tam ta 400 nebyla a ta počáteční rychlost je stejná. Včera jsem to zkoušel dokonce na prázdné stránce a taky problém. Nicméně dnes je ta situace úplně jiná. Načtení webu za 2 vteřiny je samozřejmě OK. Včera to bylo 5x tolik, proto jsem se ptal, jestli někdo pozoruje podobný jev. Teď ještě zkouším jeden web, kde je totožná šablona i systém a hledám co dělá tu tří vteřinovou prodlevu na začátku, protože mě nic nepadá. Každopádně dost pomohlo vypnutí kódu z Top listu, asi na něj hodím bobek, GA mi stačí.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Wladass
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.43/5

Příspěvky: 2134
Registrace: 13.09.2011
Jestli chceš můžeš si to zkusit hodit na pár dní ke mě ať vyzkoušíš taky něco jinýho.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Hele já už vím asi čím to je, vzal jsem dva weby oba na Wedosu, stejnná šablona, stejnej systém, stejné moduly, pluginy a vypínal jsem a zkoušel změny a voalá..... dodám obrázky mmnt. No ale nenapadlo by mě to :-)
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
freez píše:
No zrovna tyhle dva weby to nejsou, ale to nevadí. Ty 404 o těch vím, zkoušel jsem to například s vypnutím toho Twitteru aby tam ta 400 nebyla a ta počáteční rychlost je stejná. Včera jsem to zkoušel dokonce na prázdné stránce a taky problém. Nicméně dnes je ta situace úplně jiná. Načtení webu za 2 vteřiny je samozřejmě OK. Včera to bylo 5x tolik, proto jsem se ptal, jestli někdo pozoruje podobný jev. Teď ještě zkouším jeden web, kde je totožná šablona i systém a hledám co dělá tu tří vteřinovou prodlevu na začátku, protože mě nic nepadá. Každopádně dost pomohlo vypnutí kódu z Top listu, asi na něj hodím bobek, GA mi stačí.

To byl jen náhled na některé weby.
Pokud je jakýkoliv problém nebo máte pocit, že je problém, tak se musíte spojit s podporou. Kolegové dokáží zkontrolovat webový server, databáze. Netvrdím, že vše podpora vyřeší, ale minimálně dokáže říci, zda je problém u nás nebo ne. My se před problémy neschováme. Zároveň nyní lze zapnout i logování apod. Potom se hodně věcí najde.
Toplist čekal i v Chrome, který zvládne hodně...

Wladass píše:
Jestli chceš můžeš si to zkusit hodit na pár dní ke mě ať vyzkoušíš taky něco jinýho.

Vy máte hosting? Nebo myslíte ten, který doporučujete a měl (a občas zřejmě má) mnohahodinové výpadky? :-) Nezlobte se, ale musel jsem to připomenout. Nebudeme to raději rozebírat.

freez píše:
Hele já už vím asi čím to je, vzal jsem dva weby oba na Wedosu, stejnná šablona, stejnej systém, stejné moduly, pluginy a vypínal jsem a zkoušel změny a voalá..... dodám obrázky mmnt. No ale nenapadlo by mě to :-)

Tak uvidíme.

Wladass
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.43/5

Příspěvky: 2134
Registrace: 13.09.2011
Vy máte hosting? Nebo myslíte ten, který doporučujete a měl (a občas zřejmě má) mnohahodinové výpadky? :-) Nezlobte se, ale musel jsem to připomenout. Nebudeme to raději rozebírat.


Psal sem někde, že mám hosting ? Dnes už ten, kdo má server musí hned nabízet hosting ?

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Wladass píše:

Psal sem někde, že mám hosting ? Dnes už ten, kdo má server musí hned nabízet hosting ?

Ne, to byl jen dotaz.
Máte server? Ještě před krátkou dobou jste jel na jednom hostingu, který jste doporučoval, spolu s vlastními stránkami toho hostingu. Když tam byl výpadek, tak byl jak na webu hositngu, tak i u vás. Když byl výpadek databáze, tak totéž. To nevypadá na server, ale na klasický hosting.
Rýpnu si...
Víte jaký je rozdíl mezi "profesionálním hostingem" a "hostingem" a "hostingem one man show"? Ve zkratce... "Profesionální hosting" = má zázemí, má podporu, má lidi, kteří fungují 24/7... "Hosting" = každý kdo ho nabízí..., někdo hůře a někdo lépe... "Hosting one man show" (nebo "two men show") = firma, která je závislá na jednom člověku a ten má jen sílu jednoho člověka (a když spí, tak spí a proto potom například restart databáze trvá třeba 4 hodiny)... Dokud to funguje, tak to funguje, ale v případě problémů nastává problém.
To však sem nepatří.

Autor vlákna už napsal e-mail s jeho zjištěním. Kolegové to prověří a uvidíme.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Takže, jak to tak vypadá na vině je podpora Gzip, jakmile vypnu podporu Gzip dostanu se na čas 1 vteřina, viz obrázek. Jak jí zapnu, 3.2 až 3.5 je tedy možné, že tento web je zrovna na serveru který by nepodporoval komprese Gzip?

6-4-2013_19-46-32.jpg


Podpora to prověří a uvidíme, je to ale jediný rozdíl mezi těma dvěma weby a po vypnutí jak vidno je to OK.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Wladass
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.43/5

Příspěvky: 2134
Registrace: 13.09.2011
Mě ale ty vaše kecy nezajímají, nemám potřebu si někde obhajovat názory a nebo někomu něco vyvracet. Já mu nabídl pomoc nic víc tečka.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Zkoušel jsem pak ještě vypnout FB modul, Twitter a G+ abych viděl co to udělá a trochu posun to taky je, ale dá se říci, že zanedbatelný, viz obrázek.

6-4-2013_19-33-00.jpg


No a perla na závěr, načtení TopListu :-D

6-4-2013_19-01-18.jpg
6-4-2013_19-01-18.jpg (9.86 KiB) Zobrazeno 8988 krát


Jo a nehádejte si mi v mém krásném obrázkovém vlákně, rušíte mi symetrii :-D

-- 06. 04. 2013 20:01 --

Wladass píše:
Jestli chceš můžeš si to zkusit hodit na pár dní ke mě ať vyzkoušíš taky něco jinýho.


Tak já mám kde zkusit alternativu a právě že jinde mi to rotiku nedělalo, a protože jsem včera zkoušel těch webů víc, proto mě to štvalo. Navíc já tvor líný než bych to přesunul :-D
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Wladass píše:
Mě ale ty vaše kecy nezajímají, nemám potřebu si někde obhajovat názory a nebo někomu něco vyvracet. Já mu nabídl pomoc nic víc tečka.

Nebudeme si to vyvracet. Tohle jsou jasné argumenty.

freez píše:
Takže, jak to tak vypadá na vině je podpora Gzip, jakmile vypnu podporu Gzip dostanu se na čas 1 vteřina, viz obrázek. Jak jí zapnu, 3.2 až 3.5 je tedy možné, že tento web je zrovna na serveru který by nepodporoval komprese Gzip?

6-4-2013_19-46-32.jpg


Podpora to prověří a uvidíme, je to ale jediný rozdíl mezi těma dvěma weby a po vypnutí jak vidno je to OK.

Technici se ozvou. Zpráva jim byla předána.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se