Aktuální události

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Co řákáte na nedávnou emisi akcií WEDOSu?


Osobně jsem před prodejem studoval všechny pro a proti a rozhodl jsem se nenakoupit. Sice se tvrdilo (majistel WEDOSu) že akcie má mnohem větší hodnotu, než za kterou se dá nakoupit, ale to je holý nesmysl. Cena cca seděla realitě.

Pozn. mimo: Krásnou analýzu najdete zde http://www.inwebstor.cz/vyplati-se-koup ... i-analyza/

Ale zpět k věci.
Důvody proč jsem neinvestoval:
- aktuální hodnota serverů a další techniky se rychle znehodnocuje (server stoji 60 tis. a za 2 roky se neprodá ani za 5)
- datacentrum bylo budováno s velkými plány, ale je zatím zaplněno ani ne 5%, což říká, že WEDOS "živí" prostory, které nepotřebuje (alespoň ještě hodně let) a to ho finančně zatěžuje
- to co psal pan Grill (ač ho jako člověka uznávám) nebyla zcela pravda a některé informace byly účelově interperetovány
- společnost má velké ztráry a aktuální nákup akcií = s nejistotou investovat peníze, ze kterých min 5 let nikdo neuvidí dividendu
- po splasknutí bubliny, kdy nyní chce každý, na koho se nedostane (to jsem přesně očekával) dát za akcii i o 50% více, se situace uklidní a poptávka po akciích utichne - tím budou těžko prodejné a když všichni zjistí, že jim ve WEDOSu leží peníze, dividendy nebudou a co s tím, tak se začnou nabízet... Propukne opačný trend jako je nyní po nákupu a bude více nabízejících než kupujících a cena půjde dolů
- nutnost investovat 1 150 000 Kč (5%), abych měl ve formě nějakou kontrolu a slovo, což je asi šílenost
- o rozdělování zisku rozhoduje pan Grill, což znamená, že si může dělat co chce a předpokládám, že bude raději účetně léčit ztráty z minulých let, než vyplácet dividendy
- jako velkou hrozbu jsem viděl, že Wedos Internet a.s. má "Wedos rodinku", která nevypadá moc ok (více níže v odstavci "WEDOS RODINKA")
- Wedos neprezentoval emisi akcií ani tak jako získání nového kapitálu, což je příčinou této činnosti, ale jako věrnostní program = kup si akcie, budeš mít levnější hosting a to i pro své zákazníky - ve své podstatě tím chtěl říci: "Nainvestuješ k nám, tak by si měl mít zájem k nám natahat všechny co můžeš, protože z toho taky budeš něco mít", ale ve skutečnosti je v tomto tahu právě pokus o to někam vyrůst bez dalších velkých nákladů - Wedos neroste tak jak by si pan majitel představoval (nebo jak si představoval spíše na začátku) a potřebuje stovky blbců, co se budou snažit a budou nahánět nové zákazníky... To je pro Wedos podle mě mnohem větší výhra než aktuální získání peněz
- celková cenová politika Wedosu = malé marže = nebyl se zatím schopen dostat do černých čísel, ale to není za začátku takovou překážkou

WEDOS RODINKA
WEDOS INTERNET a.s., do které se investuje má jako "sousedy" další společnosti ala WEDOS - tj. konkrétně Wedos a.s., Wedos Energy a.s. a Wedos Propertiy s.r.o.! Poslední jmenované S.R.O. vypadá celkem neškodně, ač nikdo neví v jakém skutečném vztahu k WEDOS INTERNET a.s. je a co jí (ne)dodává. Ostatní 2 akciovky ovšem mají trochu neprůhledného majitele, konkrétně jakousi společnost z daňového ráje (Kyperská republika)... Nemám nic proti odlévání peněz do daňových rájů, stát si to dělá sám, nicméně pokud se nepletu (nikde se o tom moc nemluví), tak například WEDOS ENERGY a.s. má na starost energetickou správu objektu a elektro součástí objektu a WEDOS INERNET a.s. jí vlastně platí za dodané služby. Ano je to docela rozumné z pohledu, že když bude mít WEDOS ENERGY a.s. průšvih, tak se potopí a na stejné služby se udělá nová, hold se to tak dělá, ale je zde i druhá strana karty!
Nikdo nemluvil o smlouvě podepsané mezi WEDOS internet a.s. a WEDOS Energy a.s. - kolik se za co platí a jak to bude v budoucnu... Dokáži si představit situaci, kdy bude firma Wedos Internet a s. vypadat na kladný hspodářský výsledek, ale Wedos Energy a.s. jí naúčtuje nějakou službu, která prakticky z firmy vytáhne peníze, malý akcionáři bude mít na dividendu "prd" a peníze se přes daňivý ráj odlejou k nevíme komu. Nechci spekulovat, zda společnost na Kypru je pana Grilla (asi ano, je to logická dedukce), ale hrozba vytahování peněz touto strukturou tu je... A nikdo s tím nic neudělám... Stejný případ může nastat i s druhou akciovkou, která nyní netuším jakou má ve společnosti Wedos Internet a.s. roli nebo jaké služby dodává a do spekulací se pouštět nechci.


Klady pro investici pak zejména byly:
- předpokládal jsem, že to bude další internetové akciová nafouknutá bublina - nelze to srovnávat s otevřenými akciovými trhy a vstupy na ně projektů jako je třeba Facebook.com, ale předpokládal jsem, že poptávka drobných "investorů" z Webtrhu bude značně převyšovat nabídku a tedy nákup akcií a jejich prodej obratem by mohl mít velký zisk za pár dnů
- Wedos je skutečně technologicky na výši
- skutečně zajímavé datacentrum s nadstandardními prvky
- schopnosti pana Grilla a zkušenosti v oboru


Abych to shrnul - dle očekávání se bublina nafoukla, ale předpovídám, že brzo splaskne. Akcie jsem nekoupil, protože zápory značně převážili klady. Wedos nevidím do budoucna jako dobrou investici - pár let (min. 5 se bude účetně tahat ze ztrát - pozor je to účetní ztráta) a pak bude odlejvat peníze přes jiné "rodinné" společnosti do kapsy pana majitele... Hlupáci (bez urážky zkutečných kupců) tak půjčí na rozjezd majiteli, dividendy nikdy neuvidí, nebo uvidí ve velmi malé míře, aby se jim zavřela huba a k dlouhodobé nerentabilitě dividend dojde i k postupné nabídce akcií drobných akcionářů, poptávka bude nižší než nabídka, cena půjde dolů a bude to začarovaný kruh... Celkově vidím tuto emisi finančně zajímavou jen pro současného majitele a nikoho jiného. Pan Grill se na mě možná bude zblobit, ale toto je můj názor.

Všem, kteří koupili, bych popřál hodně stěstí a doufejte, že moje prognózy se nenaplní. Nechci nikomu kazit pocit z investice, napsal jsem jen svůj osobní názor na věc a zajímal by mě právě ten Váš (+ bych požádal připsat, zda jsem zakoupili nebo ne).
Aby někdo nekecal, že jsem chytrý jak ruské rádio - jsem společníkem v jedné společnosti s.r.o. a akcionářem ve 4 akciovkách (nemluvím o tom, že bych si na burze koupil pár akcií - mluvím o neobchodovatelných společnostech). Investice do společností aktivně vyhledávám, ale tohle nebylo pro mě.

PS: Nesežerte mě za mé názory a vyjadřujte se trochu slušně :-)

Wladass
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.43/5

Příspěvky: 2134
Registrace: 13.09.2011
Po dlouhé době článek, který je rozsáhlejší a který jsem přečetl až do konce. Ohledně firmy umístěné na Kypru, v tom nevidím problém(taky jí tam máme). Mě třeba odradila jiná věc než nevěrohodnost nebo princip prodeje/nákupu akcií. Osobně mi dost vadí, jak se wedos pořád dokola řeší především na WT a to mi ho trochu znechutilo. Na jednu stranu chápu, že za to z části nemohou, ale číst dokola pořád ty stejné věci mě nebaví a otavuje mě to.

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Tak přece jenom tam např. forpsi nikdo moc neřeší a je ano... Bude to v nich ne v tom, že dělajá hosting, ale na druhou stranu - to že je někdo řeší je jen další propagace a mezi "odbornou veřejností" jim pomáhá.

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Dobrý den,

dovolte, abychom zareagovali na příspěvky.

Úvodem je potřeba upozornit na to, že všechny naše tvrzení lze ekonomicky podložit.

Majetek a cena
Pokud jde o cenu, tak reálná tržní cena je výrazně vyšší. Prodávali jsme již jinou firmu, nakupovali jsme jiné firmy a tak se to v podobném případě nepočítá podle fyzického majetku (budovy, vybavení), ale podle potenciálu dané firmy. Náš fyzický majetek překračuje hodnotu upisovaných akcií (a to i po případném diskontu ceny serverů, které skutečně stárnou). Největší naší hodnotou je však náš plně automatizovaný systém, naše jméno, náš růst, to co jsme dokázali a naše postavení. To vše v kombinaci se spokojenými zákazníky, kterých není málo (ale přes 6% českého trhu). Jen si vezměte, že pokud byste vynásobil náš podíl na trhu 15x (dostal byste 100% českého trhu), tak byste se při nabídnuté ceně dostal na hodnotu 345 milionů korun za celý český (a část slovenského) trhu domén, webhostingů a VPS. Ne, tohle skutečně nesedí. Naše největší hodnoty jsou jinde - mimo náš fyzický movitý nebo nemovitý majetek.

Datacentrum
Aktuálně je zaplněné z 8%. Nové nepostavíte za měsíc. My nechceme zaplňovat rychleji. Pokud bychom chtěli, tak bychom nabízeli serverhousing a rackhousing a bylo by plné hned. Mělo by to malý finanční přínos a velká rizika pro stabilitu (a kvalitu) ostatních našich služeb. Dovolili jsme si takovou "frajeřinku", že podobné služby nenabízíme... (ačkoliv ten prostor máme a měli jsme poptávky i na 40 racků). Naše datacentrum je pro cizí servery ideální svojí polohou mimo centra velkých měst. Zní to paradoxně, ale je to tak. Zájem o podobná datacentra roste, protože rostou ekonomicko-politické obavy a nikdo neví co bude...
Nechceme hostovat jinde a proto si musíme držet rezervu. Tohle máme podle vlastních představ a proto také funguje spolehlivě.
Ekonomicky nás to nezatěžuje. Zainvestovali jsme. Neplatíme leasingy, nájmy a jen platíme elektřinu. Je to naopak mnohem lepší, než hostovat jinde. To se nám potvrdilo už i u minulé naší firmy, která má všechny servery přes 10 let mimo Prahu.

Účelová tvrzení
Žádná účelová tvrzení nejsou. Vše lze podložit.

Ztráty
Něco jiného máte provozní ztrátu, kdy si nevyděláte na mzdy, elektřinu, nájmy... a něco jiného je, když máte ztrátu související s vysokými investicemi a růstem. Vezměte si třeba investice do datacentra, do vybavení (hašení, ups, motorgenerátor, zdvojené podlahy, kamery, klimatizace, přístupový systém...) a do serverů (čím více toho prodáme, tak tím více musíme nakoupit serverů a diskových polí). Vše trvá nějakou dobu, než se ekonomicky vrátí.
Provozní ztráty negenerujeme a pokud bychom nerostli, tak dosahujeme zisku několik milionů korun ročně. Vynásobte si počty našich zákazníků našimi cenami a zjistíte, že se i z tak malých cen dá generovat příjem a ve výsledku zisk.

Dividenda
Jasně jsme řekli co slibujeme a věříme, že to dokážeme naplnit. Vycházíme z čísel, která máme, vycházíme ze zkušeností z minulé firmy. Myslíte si, že při budování minulé firmy jsme byli stále v zisku? Tam byl vývoj podobný.

Výše investice a kontrola
My chceme dělat vše transparentně a nic netajit a o všem chceme naše akcionáře informovat. Podle nás jsme nejotevřenější společnost na trhu a nyní to chceme vůči akcionářům ještě rozšířit. Napsali jsme pravidla, která chceme dodržovat a každý se mohl rozhodnout.

Rozdělování zisku
Podíl největšího akcionáře se čase může změnit a může mít menší podíl, protože akcionářů bude mnohem více. Účetně je samozřejmě potřeba vyřešit ztráty minulých let a teprve potom se počítá s dividendou. Přečtěte si naše čísla a uvidíte.

Růst WEDOS
Náš růst je naopak větší a rychlejší, než jsme si představovali.Upřímně řečeno - myslíte si, že jsme si před necelými 2 roky představovali, že budeme mít 40% ze všech přírůstků na českém trhu? To by bylo dost odvážné a dnes to máme.

Zákazníci = prodejci
Ano, tak jsme to prezentovali a to si přesně slibujeme. Věrnost, pomoc při podeji apod.

Černá čísla
Přečtěte si, prosím, náš článek s čísly a určitě změníte názor. Rozlišujte investice a projídání a plýtvání. To je každé něco jiného.

WEDOS Rodinka
Tohle skutečně k tématu nepatří, protože WEDOS Internet je oddělen od ostatních. Jasně jsme řekli na počátku co dělá WEDOS Internet, a.s., co je jeho součástí a co tam skutečně nabízíme.
O vlastnictví na Kypru jsme se vyjadřovali už mnohokrát. Od počátku jsme to netajili a není na tom nic špatného. Nemá smysl to dále řešit, protože to už není aktuální. Pokud jde o další společnosti tak jsme i jasně deklarovali (a z notářských zápisů bylo jasně vidět), že WEDOS Property, s.r.o., vloží budovu datacentra do WEDOS Internet, a.s. a nebude tam tedy žádný vztah nájemce apod. Vaše obavy jsou tedy skutečně nepodložené.
Nemusíte ani dedukovat komu patří kyperská společnost. Ani to jsme netajili. Vše je uvedeno již více než 2 roky na našem webu. Ne, skutečně za tím nehledejte nic špatného. My nic netajíme a netajili jsme ani dříve.
Je smutné, že jste se pustil do podobných dohadů a spekulací.

Splasknutí bubliny
Žádná bublina nebyla a tak nemá co splasknout. Pokud jste četl celý článek na inwebstor.cz, tak jste viděl i prognózy o hodnotě akcií. My jsme se k tomu vyjádřili pod článkem (jinak moc pěkným). U nás je vše založené na skutečně pevných základech. Z toho je potřeba vycházet. A bubliny by to byla, pokud bychom nedokázali v historii nic a stejně tak bychom nedokázali ani nyní nic a neměli bychom nic (kromě velkých plánů).

Pozvání
Za Váš názor se nezlobíme. Bohužel některé vaše nepřesnosti pramení z toho, že jste si nepřečetl všechno o nás nebo o tom co jsme psali k našim plánům, krokům a i k našem Věrnostnímu akciovému programu.

Pokud váš profil nelže, tak jste z Vodňan. Nemáte to daleko. Přijeďte se přesvědčit o všech našich tvrzeních. Skutečně budeme rádi a vše vám osobně vysvětlíme. Domníváme se, že to bude nejlepší způsob. Potom má smysl jakákoliv další polemika.

WebTrh
Pokud jde o WebTrh, tak tam se jen hájíme. Vlastní vlákna nezakládáme a jen obhajujeme naše názory a vše poctivě vysvětlujeme. Trpělivě s tím pracujeme a to i proti nově založeným účtům různě anonymních lidí. Děláme to tak všude a nejde to vytrhávat ze souvislostí. Možná to na první pohled vypadá, že se to opakuje, ale ne každý se věnuje všem vláknům. Poukazujeme jen na naše přednosti a naše kvality. Není totiž hosting jako hosting a ne všechno se dá porovnávat. Kvalita, stabilita a výkon se ukáží jen během času.

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Děkuji za reakci WEDOSu.

Rád bych k tomu řekl:
1) Nechci Vás nějak urazit, ale přesně Váš názor znám, čekal jsem ho a nechtěl jsem ho tady. Vlákno má být co si o Vaší emisi myslí běžní lidé, nikoliv vy, ale Vaši obhajobu respektuji.

2) Toto vlákno Vás rozhodně nemělo nijak poškodit, i proto jsem ho nechal až po "fyzickém prodeji" akcií, aby to tak nebylo bráno a nebylo řečeno, že Vás chci poškodit, nebo dokonce aby mě někdo nařknul, že jsem zaplacen konkurencí.

3) Váš krok (myslím emisi akcií, nikoliv tuto obhajobu/vysvětlení) chápu, pro Vás je a bude jedině přínosný. Máte svoji strategii jak samotná firma, tak i Vy. Nebudu spekulovat, zda je právná nebo ne, protože jste v této oblasti mnohem větší odborník, než já a nechci se v oblasti hostingových služeb dohadovat s osborníkem - určitě bych neměl tak přesné informace, jako Vy.

4) Budu rád když se k emisi vyjádří skuteční lidé (tím nechci říct, že pan Grill není skutečný člověk), kteří uvažovali a nebo dokonce akcie zakoupili. Zajímá mě názor ostatních a snad na tom není nic špatného.


Věřím, že můj názor respektujete a nijak se Vás ani Vaší firmy nedotkl.

PS: Na závěr jen reakce k ceně, kterou jste obhajoval - vlastník firmy má zpravidla zcela jiné představy o ceně firmy než investor nebo případný kupec. Je to dáno jeho optimistickým pohledem na věc a hlubší znalostí hospodaření firmy, narozdíl od investora/kupce. Zpravidla v takovém ocenění hraje roli i "vztah" k firmě a to, že majitel firmě stoprocentně věří (kdyby nevěřil, byl by to problém), takže vidí cenu jinde.

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Vůbec nikdo se nezlobí za vlákno a ani za názor. Snažíme se vysvětlit náš pohled, který se může samozřejmě lišit. Přijeďte se, prosím, podívat a určitě mnoho věcí pochopíte a názor (minimálně částečně) změníte.

Pokud jde o cenu firmy, tak jak bylo uvedeno. Prodali jsme jinou firmu, kupovali jiné. Tak u IT společností se cena skutečně počítá zcela jinak a nevychází z movitého nebo nemovitého majetku. Ten je u podobných firem téměř bezcenný nebo bezvýznamný.

Ještě jednou přijměte naše pozvání.

tim
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 189
Registrace: 11.07.2012
Wladass píše:
ale číst dokola pořád ty stejné věci mě nebaví a otavuje mě to.


Nuti te nekdo to delat? Ja takove veci nectu.

wedos píše:
Majetek a cena
Pokud jde o cenu, tak reálná tržní cena je výrazně vyšší.


Na jakem trhu?

Rozumny podnikatel prodava podily ve firme za cenu vyrazne nizsi?

wedos píše:
Datacentrum
Aktuálně je zaplněné z 8%.


Nizka utilizace jako konkurencni vyhoda? To bude asi svetova novinka.
no cooking

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Není možné nic vytrhávat ze souvislostí.

Tady nejde o čistý prodej, ale o spojení s věrnostním programem a otestování zájmu. Vůbec nikdo netušil jaký bude zájem. On je po bitvě každý generálem... :-)
V každém případě jde o to, že "hmatatelný" majetek firmy převyšuje zapsaný kapitál, ale hlavní hodnota firmy není v "hmatatelném" majetku, ale v duševním vlastnictví (včetně plně automatizovaného systému), dále ve jméně, zákaznících, růstu, potenciálu...

Konkurenční výhodou je to, že máme vlastní prostory a máme kam růst. Není problém prostory zaplnit třeba serverhousingem s minimální marží (a minimálním ziskem)... a potom nemít kam dát svoje služby.

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
wedos píše:
Není možné nic vytrhávat ze souvislostí.

Tady nejde o čistý prodej, ale o spojení s věrnostním programem a otestování zájmu. Vůbec nikdo netušil jaký bude zájem. On je po bitvě každý generálem... :-)
V každém případě jde o to, že "hmatatelný" majetek firmy převyšuje zapsaný kapitál, ale hlavní hodnota firmy není v "hmatatelném" majetku, ale v duševním vlastnictví (včetně plně automatizovaného systému), dále ve jméně, zákaznících, růstu, potenciálu...

Konkurenční výhodou je to, že máme vlastní prostory a máme kam růst. Není problém prostory zaplnit třeba serverhousingem s minimální marží (a minimálním ziskem)... a potom nemít kam dát svoje služby.


Nebudu Vám do toho kecat, ale proč dělat housing s minimální marží? To nejsou domény, aby to přineslo další služby a na těch se vydělalo... Forpsi taky nikdy nejelo housing s minimální marží a šlo to...

Tímto nemyslím, že byste měli svoji strategii měnit, jen vyjádření o tom, že to musí být s nízkou marží je hloupost. Lidé z okolí by klidně housing ocenili a byly ochotni za něj zaplatit více, protože nemustí kvůli každé opravě jezdit do Prahy... Ale plně chápu, proč se do housingu nechcese pouštět - cizí lidi v serverovně, cizí stroje z nichž půlka může být šrot atd... Je jednoznačně lepší vědět, co v serverovně máte, ale jak to chcete, tak to budete mít :)

Lukaaashek
WD Trader: 4/5

Příspěvky: 226
Registrace: 04.03.2012
janKali píše:
Nebudu Vám do toho kecat, ale proč dělat housing s minimální marží? To nejsou domény, aby to přineslo další služby a na těch se vydělalo... Forpsi taky nikdy nejelo housing s minimální marží a šlo to...

Tímto nemyslím, že byste měli svoji strategii měnit, jen vyjádření o tom, že to musí být s nízkou marží je hloupost. Lidé z okolí by klidně housing ocenili a byly ochotni za něj zaplatit více, protože nemustí kvůli každé opravě jezdit do Prahy... Ale plně chápu, proč se do housingu nechcese pouštět - cizí lidi v serverovně, cizí stroje z nichž půlka může být šrot atd... Je jednoznačně lepší vědět, co v serverovně máte, ale jak to chcete, tak to budete mít :)


Nechtějí to dělat, protože jim jejich vlastní servery s jejich službami vynesou v poměru na místo víc, než housing.

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Lukaaashek píše:

Nechtějí to dělat, protože jim jejich vlastní servery s jejich službami vynesou v poměru na místo víc, než housing.


Ja to chapu, je to obchodni strategie, ale pokud maji zaplneno "celych" 8% serverovny, tak kam chtějí jít při dynamickém růstu? Podle toho co psali zde a na svém webu jim celá serverovna stačí na celý český internet a ještě jim zbyde volno...

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Problém je v tom, že pokud máte jen vlastní servery, tak máte minimálně následující výhody:
- absolutní bezpečnost (do prostor chodí jen vlastní lidé a nikdy nikdo jiný)
- nemáte starosti s kontrolou přístupu osob a jejich pohybem po budově
- nemusíte řešit další pracovní sílu v režimu nonstop, která řeší dohled, přístup, bezpečnost...
- absolutní stabilitu elektrické sítě (nikdo nepřinese nic co dělá problém s elektrickou sítí - výkyvy, pády, problémy, zátěž, nestabilitu)
- kontrolu nad tím co se děje v IP síti
- snadno plánujete zátěž elektřiny (UPS, motorgnerátoru, jističů) a chlazení (a tím opět elektřiny), nejsou tam výkyvy
A tak by šlo pokračovat.
Nové datacentrum za rok nepostavíte. A pokud bychom nabídli náš prostor veřejnosti, tak můžeme mít dneska reálně 10-15 racků zaplněných malými zákazníky a k tomu třeba 10-30 racků pro větší (měli jsme i vážnou poptávku na 40 racků). A tím pádem najednou máme zaplněno třeba 40-50% a musíme řešit hoooodddddnnněěě rychle co dalšího.
Marže na tom jsou malé. Neříkáme, že to je prodělečné, ale za ty starosti to (v tomto okamžiku a v tomhle objektu) nestojí. Pokud postavíme jinou budovu, kde bude oddělený prostor pro veřejnost a bude to kompletně celé oddělené (fyzicky, tak síťově, tak elektricky), tak to smysl má.

Lukaaashek
WD Trader: 4/5

Příspěvky: 226
Registrace: 04.03.2012
janKali píše:
Ja to chapu, je to obchodni strategie, ale pokud maji zaplneno "celych" 8% serverovny, tak kam chtějí jít při dynamickém růstu?


Nové služby, zahraničí, zálohování pro NASA. Je lepší mít spoustu místa v serverovně, mít kam růst a mít klid, než mít zaplácanou serverovnu a stavět novou.

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Lukaaashek píše:

Nové služby, zahraničí, zálohování pro NASA. Je lepší mít spoustu místa v serverovně, mít kam růst a mít klid, než mít zaplácanou serverovnu a stavět novou.



Pokud to není 8% tak ano... Na to aby zaplnili webhostingem celý český internet, tak jim stačí jedna serverovna... Pokud si tak fandí, tak beze všeho..

Lukaaashek
WD Trader: 4/5

Příspěvky: 226
Registrace: 04.03.2012
janKali píše:
Pokud to není 8% tak ano... Na to aby zaplnili webhostingem celý český internet, tak jim stačí jedna serverovna... Pokud si tak fandí, tak beze všeho..


To já nevím, pouze spekuluji na základě toho, co psali dříve. Ale co my víme, třeba tam teď skladujou pohlednice a maj to zaplněný.

wedos
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 180
Registrace: 02.01.2011
Zaplnění krok za krokem roste.
Skutečně není problém zaplnit prostor cizími servery. Mít s tím nějaké starosti a malý profit. Problém potom bude kam s vlastními servery... To je ten problém, o který jde...

Obavy o pohlednice mít nemusíte :-) . Už jsou v oběhu a je náhodou sranda sledovat jaký mají úspěch. Mluví se o nich, mluví se o nich a o to tady přeci šlo :-)

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se