E-shopy

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Ahoj všem,
momentálně velmi vážně zvažuji, že se pustím do vlastního menšího e-shopu, který bude dobrým doplňkem pro můj rybářský magazín. Dosud jsem ale zvyklý a mám zkušenosti pouze s prodejem služeb, proto teď řeším spoustu nových věcí a rád bych si zde nechal poradit od lidí, kteří s tím mají zkušenosti.

Moje situace: Jsem živnostník, plátce DPH, faktury a daňovou evidenci vedu v systému Profit od LPsoft (placená verze).

Co se týká systému na e-shop, tak chci jít cestou nejmenší práce, takže si asi pronajmu normálně přes službu http://www.eshop-rychle.cz. Předpokládám, že budu prodávat spíš menší množství a bude to pro mě přivýdělek k současnému podnikání. Díky magazínu si to ale budu moci dobře propagovat, tak si myslím že něco prodávat budu :).

Ale teď k dotazům, hlavně co se týká vedení daňové evidence (platby) a DPH. Ještě bych dodal, že daně z příjmů platím paušálem, takže je pro mě důležitá vlastně jenom evidence příjmů a evidence DPH. Chci to mít správně, a tak se ptám...

1) Ten eshop-rychle mi vygeneruje automaticky objednávku. Poté si počkám, až mi přijde platba od zákazníka a následně na to vystavím ručně v Profitu fakturu a zapíšu příjem a DPH do evidence, ok?

2) Nechci řešit dobírku, nemám na to chuť. Prostě bude muset zákazník zaplatit převodem na účet dopředu (případně osobní odběr) před odesláním zásilky. Uvažuji o možnosti PayPalu či online platby kartou, ale vůbec netuším, jak se pak zapisují příjmy do daňové evidence + poplatky za transakci a taky co se týká DPH?, aby mi to všechno dobře sedělo a neměl jsem v tom chyby. Poradíte?

3) Jsem plátce DPH a jestli jsem to pochopil, tak musím účtovat DPH i u poštovného a odvádět ho? Je to tak? To znamená, že si nastavím v e-shop systému nějaké poštovné, které bude na faktuře. DPH pak budu odvádět z celkové částky včetně poštovného, je to tak?

To jsou asi moje hlavní dotazy, kde teď tápu. Chci jít co nejjednodušší cestou. Ten shop prostě bude takový doplněk k mým příjmům, chci to zkusit a uvidím, jak to bude fungovat. Uvítám tedy veškeré užitečné rady do začátku. Nejlépe od těch, co něco podobného provozují! Díky moc!

janKali
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 987
Registrace: 05.08.2012
Hele těch věcí co je potřeba je trochu víc. Já ti určitě doporučím www.eshopkniha.cz :-)

Mac
WD Trader: 4.57/5

Příspěvky: 2236
Registrace: 17.09.2012
Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
janKali: Knihu si určitě koupím, dneska jsem na to koukal a půjdu do toho, doufám, že to bude stát za to ;). Mě spíš jde hlavně o to, abych měl správně věci ohledně DPH a neměl nějaké chyby. Bude to prostě menší shop a jak jsem říkal, chci jít cestou nejmenšího odporu. Čím to bude jednodušší, tím lepší.

Ještě, co mě zajímá... Teď vystavuji faktury v Profitu a mám tam samozřejmě číselnou posloupnost, jak to má být. Když mi někdo udělá objednávku na shopu, tak mu přijde souhrn v objednávce a bude tam výzva k platbě a nějaké číslo objednávky. Podle toho poznám, kdo co platil. Fakturu - daňový doklad můžu poslat ale až potom se zbožím, že? A číslo faktury nemusí být stejné s tou objednávkou? Nemusím dělat žádné proforma faktury a můžu si ponechat svou číselnou řadu? Asi bych dal jenom pak na fakturu ke zboží variabilní symbol jako číslo objednávky, a tím bych to měl identifikované. Doufám, že v tom není žádný problém.

PS: Knihu jsem si teď koupil, rád ocením dobrou práci a bude mi to určitě k užitku, ale doufám, že mi tady trošku poradíte, protože tam asi nebudou všechny odpovědi na mý otázky. Mám sice VŠ ekonomického směru, ale v tomhle jsem začátečník a ve škole se bohužel praxe moc neučila.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Filipe ty objednávky ze systému eshopu a faktury z Profitu nějak řešit nemusíš. Objednávka bude mít svůj VS ze systému eshopu a fakturu k tomu vystavíš přímo v Profitu (u faktury je i kolonka na číslo objednávky, abys to pak dobře dohledal), to není problém. Udělej si v Profitu karty jednotlivého zboží, nevím kolik toho budeš cca mít. Zadej si tam vše, od nákupních cen po prodejní, budeš mít perfektní přehled o zisku. Udělej si i položku poštovné, tam si právě pořešíš to DPH a budeš to jen vkládat na fakturu podle toho co si kdo objedná a DPH se ti krásně propočítá a budeš mít přehled kolik odvést státu v jednotlivém kvartálu a za co. V reportech si dáš podrobný přehled DPH po dnech a přesně vidíš co jsi kde na DPH zaplatil, vygeneruješ přiznání a je to. Já ho tedy vždycky kontroluju (pořád nějak nevěřím) ale ani jednou žádná chybka, vše maká jak na drátkách.

Když si pak v evidenci zaškrtneš i nedaňové příjmy a výdaje, uvidíš i to DPH z jednotlivého poštovného. Nejdůležitější bude si připravit v profitu sklad, jednotlivé produkty a to poštovné. Vyřeší ti to hromadu starostí kdybys musel nějakou fakturu stornovat a vracet peníze. Já bych se toho nebál, pro malý doplňkový prodej to nebude problém. Kdybys měl ale prodávat a expedovat tisíce položek, bez automatu napojeného přímo na obchod se neobejdeš.

Apropó v profitu si můžeš udělat i evidenci zákazníků a nastavit pro ně i slevy na některé produkty, pokud to tedy budeš chtít využít. Problém tu ale bude ten, že to nebude umět ten obchod.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

peeeeta
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.83/5

Příspěvky: 2055
Registrace: 02.09.2012
Fit píše:
Mám sice VŠ ekonomického směru, ale v tomhle jsem začátečník a ve škole se bohužel praxe moc neučila.


Bohužel školy učí jen teorii a praxe žádná.
Ovšem praxe dá nejvíc. A v praxi nikdy celá teorie nefunguje.
Pokud jsem ti pomohl přidej mi bod tlačítkem [+]
Wedos aktuální slevy
 CZC slevové kupóny

Mac
WD Trader: 4.57/5

Příspěvky: 2236
Registrace: 17.09.2012
Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
freez: Díky moc za rady! Je super, že používáš taky Profit. Já jsem si ho docela oblíbil. Budu mít tak maximálně 100 položek zboží, spíš daleko míň, teď ze začátku rozhodně míň. V Profitu si to vyzkouším nastavit a možná Ti pak napíšu SZ s nějakým dotazem, jestli můžu :). Ty by jsi mi mohl určitě nejvíc poradit, když používáš taky Profit. Klidně se Ti nějak odměním, každopádně díky za info. Tento týden budu na všem intenzivně pracovat :).

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Klidně napiš, Profit se hodně vyšvihnul mám taky placenou verzi a nemůžu si to vynachválit.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

jibahoo
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 8
Registrace: 13.01.2017
Možná bych se přikláněl spíš k shoptetu - je optimalizovaný pro seo, a je to výborná skládačka.
Eshop rychle také není špatný, nicméně IMHO - shoptet best.
Akorát také bude potřeba řešit, jak pořešit propojení eshopu s fakturačním systémem

radep
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 87
Registrace: 08.05.2017
Nejsu v oblasti e-shopů moc v obraze, udělal jsem ve spolupráci dva e-shopy na prestě, mám v administraci jeden na rychle.
Spíš dělám na WP.

Pokud ti stačí e-shop do 100 položek zdarma, jdi do https://www.webczech.cz/tvorba-eshopu .
Pro klientku jsem zkusil jeden mini e-shop a musím říct, že je to hodně intuitivní a přehledné řešení. Podpora supr, vše jsem vykomunikoval rychle.
Hlavně mě zaujalo těch 100 produktů v e-shopu zdarma, ostatní mají většinou placené.
Pokud jsi rybář, mám 4 rybářský weby, napiš, třeba uděláme nějakou výměnu.
Jednu dobrou doménu na e-shop bych měl i k prodeji. Ale přes aukce -:)
Ra
Pr články, zpětné odkazy, magazíny - mám, píši a tvořím.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se