phpBB

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Ahoj,
řekl bych, že tady bude spousta profíků, co se vyzná a dobře zná systém phpBB. Potřeboval bych pro své fórum MOD, který by uměl automaticky zmenšit obrázek při uploadu (při psaní příspěvku) na požadované rozměry. A to jak ve velikosti v kB, tak i v rozměrech na pixely.

Chodí mi na fórum běžní lidé, co třeba tolik neovládají zmenšování obrázků v grafických programech atd. a tohle by hodně usnadnilo. Třeba že bych nastavil max velikost obrázku 200kB a lidi by mohli nahrávat fotky přímo v originální velikosti z foťáku a pěkně se to zmenšilo.

Nejsem programátor. Našel jsem tento MOD, ale nevím, zda splňuje to, co chci: http://www.phpbb.com/customise/db/mod/r ... ge_resizer

Nejlépe, aby to bylo co nejjednodušší. Pokud někdo něco víte nebo máte zkušenosti, budu moc rád, když mi poradíte. Díky moc!

Otakar Pěnkava

Administrátor
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2707
Registrace: 15.10.2010
Ten mód mám zde na WebDealu. Obrázky uloží v původní velikosti a poté vytvoří zmenšený náhled (rozměry si můžeš nastavit sám).

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Aha, díky moc za odpověď. Ale to znamená, že když takhle někdo nahraje fotku o velikosti 5mb, tak se to uloží v té velké velikosti ke mě na server a bude to poměrně dost zabírat kapacitu? Když vezmu v potaz, že těch obrázků bude časem hodně. Já bych potřeboval, aby se mi tak velké fotky neukládaly, pouze zmenšit a tu velkou verzi fotky smazat. Jde to nějak zajistit?

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Podle mě by to určitě šlo, stačí v pluginu najít část, která zajišťuje změnu velikosti daného obrázku a napsat pod to pár řádků kódu, které zajistí, že po změně velikosti a odstranění dočasného souboru se smaže i původní nahraný obrázek.

Ale jinak jednoduchým řešením je omezení velikosti nahrávaného souboru přímo v administraci phpBB
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

Otakar Pěnkava

Administrátor
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2707
Registrace: 15.10.2010
Přesně, tohle můžeš vyřešit omezením velikosti nahrávaného souboru. Pokud budou chtít nahrát s větší velikostí, tak je to nepustí a upozorní.
Nastavíš to v ADM -> Přílohy -> Povolená velikost přílohy.

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Jo, to omezení v administraci samozřejmě mám. Jde mi ale o pohodlí lidí, protože konkurenční weby tohle umí, že prostě stačí přidat obrázek jakékoliv velikosti a ten se sám zmenší na 200kB a určitý rozměr v pixelech.

Co se týká úpravy kódu, tak to já bych dodělat nezvládl, protože nejsem programátor. Navíc pak aktualizace celého fóra + pluginu, já prostě vždycky potřebuji přesný postup, jak na to, a to jsem schopnej zvládnout :). Jsem jen samouk takovej. Tohle je asi jediná věc v phpBB, která mi docela vadí. Zmenšit obrázek je otázka pár kliknutí, ale lidi jsou pohodlní a hlavně mi vadí, že u konkurence to jde a u mě ne. Proto hledám takový MOD a ptám se...

-- 06.03.2012 13:25 --

Nyní mám na fóru nastaven limit 1MB pro obrázek. Ale prostě chci, aby někdo dal nahrát fotku 5MB a ta se sama zmenšila a vložila na fórum a ta o velikosti 5mb se smazala.

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Podle mě to, o co se snažíš je naprosto zbytečná věc.

  • lidi jsou pohodlní? v tom případě foto nenahrají a pokud jej nahrát chtějí, holt jej budou muset upravit
  • povol limit 5 MB a kašli na to, kde máš hosting? Pokud máš strach o velikost, přejdi třeba k Wedos ... tam maj neomezený webhosting
  • pokud ti jde o místo na webu, stejně to budeš muset zakázat a dát limit
  • využí služeb třetích stran, kde se automaticky resizují obrázky do požadovaných velikostí ... napiš lidem postup a je to (nebude ti to vůbec zabírat místo)
  • pokud bude obrázky zmenšovat, počítej s tím, že ztratí na kvalitě
  • zaplať si na zmíněné úpravy nějakého programátora, kterej ti udělá třeba plugin přímo na míru :)

Jinak já jsem svůj post bral spíše z všeobecného hlediska, specialistou přímo na phpBB je tu Otakar, takže on ti jistě poradí :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
- lidi jsou pohodlní? v tom případě foto nenahrají a pokud jej nahrát chtějí, holt jej budou muset upravit

No, mě jde o to, aby je to náhodou nepřestalo bavit a nezačali raději diskutovat na konkurenčních fórech, kde toto nemusejí vůbec řešit. Proto ten dotaz. Ale neříkám, není to úplně prioritní věc, jen mě to tak dnes napadlo, že se zeptám.

povol limit 5 MB a kašli na to, kde máš hosting? Pokud máš strach o velikost, přejdi třeba k Wedos ... tam maj neomezený webhosting

Jo, to by bylo taky řešení a možná pro mě nejlepší, řídím se, že čím jednodušší řešení bez zásahu, tak tím líp :). Nyní mám placený hosting PROFI u pipni.cz. Tam je kapacita 10 GB pro web. Momentálně má vše tak kolem 1 GB. Ale teď koukám, že já platím měsíčně asi 100,- Kč bez DPH. Ten wedos je nějak podezřele levnej ne? Zrovna jsem teď v únoru platil prodlužení u pipni.cz. Potřebuji provozovat pouze phpBB, Wordpress a jedno zakonzervované fórum miniBB. Maily chci mít napojené jako doposud na Google Apps.

Roste mi návštěvnost a potřebuji, aby mi to běhalo hlavně rychle a bez výpadků. Koukněte kdyžtak na ten můj web http://www.lovkapra.com. Vy byste s tím přešli k tomu Wedosu? Jsem zatím s pipni celkem spokojenej, sice se mi to občas zdá trochu pomalejší, ale nevím... Rozhodně si nechci pohoršit a ta cena Wedosu je tak levná, že mě to až odrazuje. Máte někdo velké phpbb fórum u tohoto hostingu? Rád bych se podíval, jak to tam šlape případně...

A mimochodem u toho phpBB jsem dostal tip na tohle ještě - http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &t=1497795 (ale nevím, možná na to fakt kašlu)

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
S phpBB ti moc neporadím, už mi neběží ani jedno, ale plně chápu proč tohle řešíš. BFU nebudou řešit nějaké rozměry nebo velikosti fotek, lidi prostě stáhnou fotky 5megové fotky z foťáku a valej to do fóra, to znám moc dobře. Pak jsou vlákna která mají už při dvaceti postech 100mb jen na fotkách, to je dlouhodobě neudržitelné. Jeden nahraje fotky (v tvém případě kaprů) z několika úhlů a jen první post má 20 mega, no a další se přidají "hele jakou mám já fotku" buch zase 5 mega, když to udělají všichni (jako že udělají) tak ti za chvilku nebude stačit ani Wedos :-) Je to prd i při zálohování, pak musíš zálohovat forum které má třeba 5 Giga a to už není sranda. Když to omezíš, tak 80 procent lidí začne nadávat že jim nejdou nahrávat fotky, když omezíš datovou velikost na dejme tomu 200kb a necháš velikostní rozměr bez limitu, dopadne to tak, že lidi budou fotky zmenšovat aby dosáhli těch 200 kb, jenže oni většinou nevědí jak a zmenšují právě rozlišení, pak budeš zavalen dotazy jako "proč mi nejde stále nahrát fotka i když už je na rozlišení 300x300?" odpovědi "protože má pořád 450kb" nikdo z nich nebude rozumět.

Takže pokud nechceš měnit hosting a řešit plugin (škoda, že to neumí to fórum již v základu) tak bych ti mohl poradit to co pomohlo mě, udělej návod jak zmenšit fotky jako pro malé děti, nejlépe s použitím online nástroje na zmenšování fotek, to mě osobně pomohlo a konečně mám klid, původně jsem to dělal tak že jsem si ty jejich megafotky nechal poslat , upravil a postnul jim je do vlákna, jenže to se při 350 lidech z nichž je 80% počítačový uživatel nemající o změně velikosti vs rozlišení ani páru, už docela problém.
Proto když se podíváš, tak většina diskuzí má vkládání fotek tak, že fotku musíš někam nahrát (rajče, atd) a do přispěvku dáváš jen odkaz, což sice jde taky, ale dostáváme se opět k tomu že je to zdlouhavé a lidi to prostě nebaví. Pokud tedy nenajdeš plugin pro phpBB který tohle umí, nech si ho asi napsat. I když se mi moc nechce věřit, že by tem plugin někde k sehnání nebyl, třeba placený ale tohle určitě někdo už řešil.

-- 06. 03. 2012 15:44 --

Omg, zapomněl jsem ti dát odkaz na ten online zmenšovač fotek pro běžného uživatele PC .-) http://www.webfotky.cz/webfotky/faces/ResizeImg.jsp
Je tam vstupní limit fotky 10 mb a to je myslím si už dostatečný.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
freez: Přesně tak! Moje slova, ty jsi to vystihl naprosto přesně, takhle to chodí. Navíc jak jsem psal, u konkurence se tohle neřeší, takže je to mínus moje a ne těch uživatelů. Pohodlí vítězí. Budu po tom postupně pátrat dál a uvidím, jak to vymyslím.

A co ten Wedos ještě? Polepším si, když přejdu od pipni.cz? Jde mi o to, aby to běželo rychle (odezva). A potřebuji Wordpress a phpBB. Cena je lákavá, ale nechci si pohoršit a zbytečně to zkomplikovat. Co jsem koukal po netu, tak jsou na Wedos super reference. Jde mi o to, aby mi to do budoucna zvládlo třeba i pár tisíc článků ve Wordpressu a větší phpBB fórum.

-- 06.03.2012 15:47 --

freez: Díky za ten odkaz, dobrá věc :). Dávám Ti plus :).

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Co se Wedos týče ... nemáte se čeho bát. Používají velice kvalitní řešení a nemyslím si, že byste si pohoršil. Navíc pokud přejdete od konkurence (doložíte, že jste zaplatil u pipni.cz) tak u nich dostanete na webhosting bonus. Levní jsou, protože mají vše automatizované. V celém hostingu dělá jen "pár" lidí (technici) a nepotřebují na všechno školené pracovníky, takže tam šetří nejvíce.

Já sám měl u Wedosu hosting, na kterém jeli 2 weby - oba Wordpress - jeden návštěvnost 1000+ denně a druhej 300-500 denně. Bez sebemenšího problému, bez jediného záseku, vše plynule běželo. Navíc mé weby zabíraly 3,5 GB. Samozřejmě poskytují non-stop technickou podporu, takže kdykoliv se cokoliv objeví, můžete to ihned řešit. Já to nikdy sám nepotřeboval, protože jsem s nimi žádný problém neměl. Jak říkám, vše makalo jak mělo. Nyní mám u Wedos pronajatý svůj vlastní virtuální server (VPS). Webhosting by vám měl bez problémů stačit.

Pokud přejdete k Wedos, nemusíte tudíž řešit tyto problémy. Osobně bych to zatím nechal tak a až forum dosáhne třeba velikosti 5 GB a uvidíte, že lidé opravdu hodně postují, zvážil bych, co dále. Osobně bych se přiklonil k možnosti nechat si plugin napsat na zakázku. Vše bude fungovat přesně jak chcete vy, jednorázově zaplatíte a můžete vesele provozovat diskuzní forum bez jakýchkoliv starostí :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Jan Paluska: Jo, díky moc! Tak já mám u pipni.cz teďka 10 gb prostor a využívám asi 1 gb, takže klidně můžu zůstat dál u pipni.cz. No ale ten Wedos mě láká celkově. Asi do toho půjdu, jen mám strach trochu, ale snad mi pomůžou :). Hlavně správně napojit databáze atd., ale tak to by asi neměl být problém.

A s tím pluginem se uvidí, kdyžtak bych si někoho zaplatil, je to jak říkáš.

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Napojení není problém, to určitě zvládneš a technická podpora je tam vstřícná, takže z toho bych taky strach neměl, jistě ti poradí (nebo ti poradíme my tady) :) Co se místa týče, pokud máš u pipni.cz zaplaceno a využíváš 1/10 tak tam klidně zůstaň o to nejde. A pokud mohu doporučit, zkus napsat PM tomuto uživateli (Otakar Pěnkava). On se na phpBB specializuje a možná se domluvíte :) Nebo ti aspoň doporučí, kam se případně obrátit dál :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Jasně, všiml jsem si, že to je místní profík a že se vyzná. Ostatně, stačí se podívat na WebDeal :). Kdyžtak ho pak časem kontaktuju. Ještě jsem se ptal i na phpbb.cz, jestli tam třeba někoho něco nenapadne. Teď mi jde o tu rychlost hostingu, jestli bude Wedos rychlejší než Pipni, co se týká odezvy. Někdy se mi zdá pipni takové celé zpomalené, ale může to být i mým webem. I když je to jak kdy... Tak jestli prostě nevyužít té akce a všechno to tam převést a mít klid.

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
Jak říkám, podle mě se není u Wedosu čeho bát :) Ale jestli chcete, klidně jim napište na technickou podporu a přímo se zeptejte, oni přece jen své zázemí a svůj výkon znají, takže vám jistě podají detailnější informace, které budou i něčím podložené :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Už si s nimi píšu, asi do toho půjdu a vezmu si tu Extra variantu pro klid na duši :)

Jan Paluska
Uživatelský avatar

Administrátor
WD Trader: 4.78/5

Příspěvky: 1323
Registrace: 14.02.2011
I to je možnost :) v tom případě už byste měl být naprosto v pohodě, protože jak koukám na parametry NoLimit EXTRA tak tam to musí šlapat jak hodinky na 100% ... navíc, pokud dojde k výpadku vinou Wedosu, máte 1 měsíc hostingu zdarma :)
Pomohl jsem? Použij tlačítko [+]
 Dar

alijosha
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.68/5

Příspěvky: 2482
Registrace: 01.02.2011
Fit píše:
Jan Paluska: Jo, díky moc! Tak já mám u pipni.cz teďka 10 gb prostor a využívám asi 1 gb, takže klidně můžu zůstat dál u pipni.cz. No ale ten Wedos mě láká celkově. Asi do toho půjdu, jen mám strach trochu, ale snad mi pomůžou :). Hlavně správně napojit databáze atd., ale tak to by asi neměl být problém.

A s tím pluginem se uvidí, kdyžtak bych si někoho zaplatil, je to jak říkáš.


Wedosem si myslím značně polepšíš. Mám zkušenosti s hostováním u různých poskytovatelů hostingu (pípni mezi ně tedy nepatří), ale mou ti říci, že Wedos patří rozhodně k těm top, kde jsem hostoval. NoLimit EXTRA využívá například můj bývalý počin http://reksys.cz a naprosto bez problémů na tom jede a to je celkem náročný na hosting. Neváhej a jdi do toho, navíc web jde přesunout absolutně bez výpadku, sám jsem to dělal již několikrát a opravdu tomu tak je!
Mám rád sladké, takže si rád dám občas dort od vymazlene-dorticky.cz

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
Jo, díky. Už na tom pracuju, ale teď ještě dostat od podpory pipni.cz auth-id k převodu své domény lovkapra.com. Už jsem psal na podporu a zatím nic, doufám, že to půjde hladce.

-- 06.03.2012 18:15 --

Aha, tak ono asi registrátor bude FORPSI, tak jsem psal jim.

-- 06.03.2012 18:32 --

A Forpsi tam je jenom do 16h, takže mi to pošlou až zítra dopoledne. Dřív s tím začít nemůžu, tak zítra.

alijosha
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.68/5

Příspěvky: 2482
Registrace: 01.02.2011
AUTH-ID si můžeš vygenerovat sám a přijde ti na email, nemusíš kvůli tomu nikam psát!
Mám rád sladké, takže si rád dám občas dort od vymazlene-dorticky.cz

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
alijosha: A jak u .com domény? U CZ domény jsem to našel, u COM ne.

alijosha
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.68/5

Příspěvky: 2482
Registrace: 01.02.2011
Jaj, u .com domény to opravdu nejde a musíš vyčkat na Forpsi. Neuvědom jsem si to hned a omlouvám se za mylnou informaci. Nejsem v našich ČR podmínkách moc zvyklý na tyto domény, tak mi to vždy okamžitě nedojde :-)
Mám rád sladké, takže si rád dám občas dort od vymazlene-dorticky.cz

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
V poho, je mi to jasné, taky mám i cz domény a com jsem ještě nepřesouval. Už jsem si ale objednal a zaplatil hosting, vygenerovalo mi to nějakou dočasnou adresu, ale furt se nemůžu připojit na FTP, už je to asi hodina. Tak nevím, jestli mám ještě počkat. V mailu se píše: "web bude plně funkční během 10-30 minut", ale zatím se tam nemůžu připojit.

-- 06.03.2012 20:33 --

Paráda, tak už to valí, zprovoznilo se to až teď po hodince, můžu zkoušet. Snad nic neposeru a zvládnu to, hlavně všechno zazálohovat :D

alijosha
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.68/5

Příspěvky: 2482
Registrace: 01.02.2011
Neboj, není na tom co moc zkazit :-) Hlavně vše důkladně otestovat, než nastavíš nové DNS záznamy, to je to nejdůležitější.
Mám rád sladké, takže si rád dám občas dort od vymazlene-dorticky.cz

Fit
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 480
Registrace: 30.09.2011
jj, a ještě teď zkoumám, jak udělat subdoménu? To mám nahrát do adresáře /www/subdom/(a zde moje subdoména?) a nebo to mám nahrát tam, co je složka www.

A otestuji si to, to je jasný.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se