Podnikání

Luxato
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 46
Registrace: 01.12.2010
Zdravím,
mám 17 rokov a o rok by som si rád zriadil živnosť.

Nemám jasno v tom ako by som mal fakturovať. Predstavujem si to tak, že kupím od dodávatela produkt - dostanem od neho faktúru, ten istý produkt predám tak vystavím faktúru aj s mojím ziskom. Tieto faktúry spravím 2, jednu pošlem odberatelovi a druhú si nechám.
V prípade kontroly zo živnostenského úradu im ukážem 2 faktúry - tú ktorú mi dal dodávatel a tú ktorú som ja vystavil odberatelovi.
V prípade, že niesom platca DPH a platím iba daň z príjmu tak na konci roka zdaním rozdiel faktúry od dodávatela a faktúry odberatelovi - teda môj zisk.

Ešte by ma zaujímalo ako by to bolo v prípade dovozu tovaru z Anglicka alebo z USA.

Dakujem

idp
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.5/5

Příspěvky: 900
Registrace: 16.01.2012
Nevím jak u vás v SR ale u nás jedeš buď náklady na paušál a nebo je dokládáš. To znamená, že při uplatňování nákladů paušálem se ti vypočítává daň z několika desítek % příjmů a už neřešíš výdaje. Druhá možnost je si schovávat doklady a pak to funguje jak píšeš příjem-výdaje = částka pro výpočet daně,
V obou případech se ti ještě z vypočtené daně odečtou slevy na dani (v ČR nějakých 20 000 Kč ročně na poplatníka, pak jsou ještě další slevy ale ty asi nevyužiješ )
Jestli jsi student denního studia a studuješ teda na "plný úvazek" jsou tam nějaké rozdíly v platbě sociálního a zdravotního pojištění.
mohu ti doporučit stránku jakpodnikat.cz akorát je o podnikání v Česku, jo a k DPH - když budeš poskytovat služby třeba do ČR tak už by jsi se měl stát plátcem DPHčka
Na stránkách Auto-gril.cz můžete sledovat novinky ze světa aut.
Na stránce Povinné ručení si můžete porovnat nabídky a ušetřit.

Luxato
WD Trader: 4.33/5

Příspěvky: 46
Registrace: 01.12.2010
A ak chcem predávať produkty do SR a nakupovať ich od dodávateľa z ENG alebo USA musím byť platca DPH? Je potrebné tovar aj precliť?
Ešte k tým daniam - zaplatiť daňové priznanie ma vyzvú automaticky alebo si to musím ustrážiť sám? A ak by som mal probém vyplniť daňové priznanie na koho by som sa mohol obrátiť?

idp
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.5/5

Příspěvky: 900
Registrace: 16.01.2012
k povinnému plátcovství DPH si přečti toto: http://jakpodnikat.cz/platce-dph-registrace-povinna.php
zboží samozřejmě proclít musíš, stejně tak jako k němu poskytnout návod v Češtině u nás takže u vás asi ve Slovenštině a dávat záruku na zboží pro nepodnikatele 2 roky a pro podnikatele 1 rok
na daň z příjmu se hlásíš na finančáku, poradí účetní a nebo daňový poradce, na zdravotní a sociální se hlásíš u své zdravotní pojišťovny a správě sociálního zabezpečení na tyto dva úřady studentům na plný úvazek stačí dát potvrzení o denním studiu a platí to za ně stát (nevím do jaké výše a jestli se neodvádějí minimální zálohy)
ale takto to je v ČR, ještě si to raději ověř u lidí co se tím zabývají (raději účetní nebo daňový poradce než úředníci na úřadě co nejsou za svoje rady zodpovědné)
Na stránkách Auto-gril.cz můžete sledovat novinky ze světa aut.
Na stránce Povinné ručení si můžete porovnat nabídky a ušetřit.

zabza
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 51
Registrace: 12.06.2012
Jenom malý podotek - při obchodu v rámci EU pochopitelně clo není.
Ale ve všech případech při zahájení podnikání v dnešní době doporučuji minimálně konzultaci s daňovým poradcem.
Trošku jinou cestou...

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se