Podnikání

raR2
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 271
Registrace: 01.03.2013
Potřebuji se ujistit, že tak, jak to propočítávám, to je. Porovnávám výhodnost práce OBZP (člověka, který pracuje výhradně na dohodu o provedení práce) a OSVČ (živnostníka). Zdá se mi, že na 20 000 Kč je zhruba ještě výhodnější OBZP, je to tak? Uvedu příklady, jak jsem to počítal:

1. příjem 10 000 Kč měsíčně
OBZP: 10 000 - 1 500 daň - 1 148 zdrav. poj. = 7 352
OSVČ: 10 000 - 600 daň - 3 650 zdrav. a soc. = 5 750

2. příjem 20 000 Kč měsíčně
OBZP: 20 000 - 3 000 daň - 1 148 zdrav. poj. = 15 852
OSVČ: 20 000 - 1 200 daň - 3 650 zdrav. a soc. = 15 150

Beru to čistě teoreticky, že je to jediný příjem, že v případě 20 000 Kč u dohody je od dvou zaměstnavatelů po 10 000 Kč, takže se uplatňuje srážková daň, tedy se neplatí soc. poj. a zdrav. platí jen v minimální výši. U OSVČ beru již každý měsíc zdaňování, které se samozřejmě provede až po roce, při uplatnění výdajového paušálu 60%.

Je tedy pravda, že výhodnost OSVČ je v tomto případě někde okolo 25 000 Kč měsíčního příjmu?

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Jo to by mělo sedět, pokud to je teoreticky možné (DPP nejde použít vždy) tak se do 25 tisíc vyplatí DPP, ovšem nutno podotknout, že DPP se nezapočítává do doby potřebné k získání starobního důchodu a tak se v dlouhodobém horizontu ten rozdíl sníží a ta hranice příjmu kdy se ještě vyplatí DPP bude níž. To ovšem záleží, jak dlouho bude onen člověk na DPP pracovat. Pokud by to mělo být třeba 10 let, tak to silně nedoporučuju, proto se volí DPP hlavně při zaměstnání jako brigáda (zaměstnavatel platí soc. poj.) No a otázka číslo dvě je, nedokážeš mít alespoň účetně vyšší náklady než 60% ?
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

raR2
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 271
Registrace: 01.03.2013
Díky. K té druhé otázce, myslíš jako, že bych k výpočtu základu daně nepoužil výdajový paušál? (že bych měl náklady vyšší než právě těch paušálních 60%)? Nevím přesně, co všechno bych mohl zahrnout do nákladů při provozování webů a s tím souvisejícím psaním článků, případně copywritingu, pronajímání odkazů apod? Dalo by se to někde zjistit, co je možno tam zahrnout? a ještě jedna věc, při provozu webů, měl bych mít správně živnostenské oprávnění? S tím důchodem, to máš pravdu, to určitě taky stojí za zvážení.

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Při provozu webů pro komerční využití je určitě nutno mít živnost a to i když si to někteří stále nepřipouštějí, je to soustavná činnost za účelem zisku a hotovo. Při provozu webů, můžeš mít živnost na několik věcí, všechny v živnosti volné a podle toho uplatnit paušál. Je ale individuální kolik budeš schopen dávat do nákladů, já mám třeba na loňský rok 72% a tak se mi vyplatí skutečné náklady a protože jsem plátce DPH stejně všechny doklady eviduju, tak proč platit víc. No nutno podotknout, že ne každej bude mít tolik věcí do nákladů jako já, resp. jde taky o to, kolik jsi ochoten reinvestovat a nacpat právě do nákladů. Jako OSVČ je pro tebe nákladem všechno, co potřebuješ k udržení zisku a dokážeš to při kontrole z FÚ obhájit :-)

Lidi si kolikrát neuvědomují ten rozdíl zaměstnanec a OSVČ. Jako zaměstnanec dostaneš od zaměstnavatele montérky, boty, rukavice, ale i oblek, kravatu to podle toho co pro něj děláš. Tohle je pro tvého zaměstnavatele náklad, který on si do daní dá, ty jako OSVČ si ho tam ale dáš taky, taky musíš při svém podnikání řešit, že pokud jdu moderovat firemní večírek, nepůjdu tam asi v teplákách že? Musíš si koupit oblek a ten si dáš do nákladů, protože bez toho obleku by si tě nikdo nenajal.

Pokud máš auto, taky si ho můžeš různě uplatnit do nákladů a to ne jenom jeho provoz, ale i jeho pořízení a formou odpisů pak snižovat daňový základ. Nebo si snad někdo naivně myslí, že zaměstnavatel co má stavební firmu tu dodávku snad neodepisuje? Omyl, a ještě čerpá bohaté dotace na její provoz od státu, tak proč bys to ty nemohl mít také? Musí pro to ale být důvod. U tebe jednoduše, jezdíš fotit památky po Čechách ? Jezdíš tam autem = náklad. Čím to fotíš? Musel jsi koupit foťák = náklad a hlavně odpis. Na čem to zpracováváš? Musel jsi koupit PC = náklad a odpis (odepsat můžeš najednou tuším do 40 tisíc) a takhle můžeme pokračovat do večera.

Vždy si řekni, můžu já dělat to co dělám, aniž bych měl tento náklad? Pokud je odpověď NE, pak to kup a je to pro tebe náklad. Mobil, internet, atd vše je náklad (i když pro domácí podnikatele krácený, ale je to náklad) V paušálu je prostě VŠECHNO, nic už nepřidáš. Takže je to o tom, spočítat, nebo odhadnout co je výhodnější a podle toho konat. Existuje spousta odpisů a nákladů které stát zpaušalizoval a dají se použít právě při nákladech které uplatňuješ skutečnými náklady a nikoho nezajímá, jestli budou skutečné, prostě na ně máš nárok pokud splníš nějakou podmínku.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

raR2
Uživatelský avatar
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 271
Registrace: 01.03.2013
Díky, jsem rád za takové odpovědi, protože pro mě, jako člověka bez zkušeností v této oblasti mají velký význam. Začínám mít už pomalu jasno.

Takže třeba i poplatek za prodloužení domény a hostingu si můžu vlastně zahrnout do výdajů? Tak to by se asi nasčítalo, otázka je, jestli by to přesáhlo těch 60%, ale to v podstatě asi teď řešit nemusím (při založení volné živnosti), teprve příští rok při danění by se vidělo, co by bylo výhodnější? Jsou výdaje nějak omezeny, např. do nějaké roční sumy nebo procenta? A výdaj chápu správně jako odečet?

freez
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2458
Registrace: 29.10.2011
Tak poplatek za domény a hosting je samozřejmě náklad, protože bez něj bys neměl kde podnikat :-) Výdaje nejsou omezeny, ovšem pokud bude podnikání tvůj jediný příjem, je blbé být například pořád v mínusu, za co bys asi žil, FÚ zase nejsou ovce :-) Pokud o tom uvažuješ, spoustu věcí najdeš na jakpodnikat.cz a podobných serverech. A jinak daňový výdaj a odpis jsou dvě odlišné věci, ale ve finále obě snižují daňový základ.

Je ale jasné, že pokud budeš mít za rok základ daně například milion, už se ti bez reinvestic bude hodně blbě shánět náklad a odpis v hodnotě 700 tisíc aby se to vyplatilo, ale dá se to. Takovej odpis na auto a na vybavení kanclu je velmi dobrej pomocník a to i v případě, že bys ho musel nějak krátit (to znamená že tu věc nepoužíváš jenom k podnikání, ale i soukromě) to je jako s účtem za telefon, pokud máš dvě čísla, pracovní a firemní, tak je to OK. Máš li jenom jedno, tak fakturu za telefon sice dáš do nákladů, ale ten krátíš, například na 60%, protože těch 40% si provolal soukromě.

Pročítej po večerech diskuze a servery o podnikání, dozvíš se prakticky vše a co se nedozvíš, to poznáš praxí :-D Já mám třeba štěstí, že na FÚ spadám k úplně supr ženský a mám se kde poradit, když mi něco není úplně jasné, jinak pak za účetní.
Blog|
Pozor!! Občas trochu kecám :-D

libje
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 104
Registrace: 16.12.2012
Jj je to fajn, kdyz se muzes zeptat na financaku, kdyz tam narazis na ochotnou osobu je to fajn.Rozhodne tam klidne zacnim aspon uvidis jak je ochotna tvoje spravkyne.
Sledovat majetek můžete když pořídíte kamerové systémy online.
Alarm do bytu při alarmu pošle SMS nebo zavolá na mobil.

Lukáš Jirsa
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 181
Registrace: 02.12.2011
Doplnil bych, že od roku 2014 lze u DPP nárokovat navrácení srážkové daně díky slevám.

viz: http://www.money.cz/ucetni-a-danovy-servis/infoservis-dohoda-o-provedeni-prace-a-srazkova-dan-nove-od-2014/
Po skončení zdaňovacího období si můžou podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, kde uvedou příjmy z dohody o provedení práce a sraženou daň. Vlivem slev na dani může dojít k tomu, že jim bude vrácena původně sražená daň.


U OSVČ jsi opomenul nároky na slevy úplně stejně a výsledná daň proto bude také nižší.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se