Právo

KliPet
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 53
Registrace: 14.11.2012
Ahoj, chci se zeptat, jak řešíte autorské práva u fotografií, které dostanete k publikaci společně s PR článkem?

Příklad:
Mám web a ozve se mi inzerent, že chce na mém webu publikovat PR článek, ke kterému dodá ilustrativní fotografii. Text i obrázek dodá inzerent. Může klidně tvrdit, že je vše ohledně autorských práv v pořádku. Ale pokud není, tak "kradený" obrázek zobrazuji na webu já.
Lze toto nějak ošetřit, kromě "oficiální smlouvy o publikaci"? Tu na PR články uzavírá asi málokdo, kvůli pár stovkám to nemá smysl, ale problém s obrázky pak může nastat...
Vše co se dá koupit nemá skutečnou hodnotu.

Mike92
WD Trader: 5/5

Příspěvky: 102
Registrace: 22.08.2013
Co se týče porušení práv autora díla chráněného autorským zákonem, půjde autor vždy po tobě, neboť případného porušení jeho práv se dopustíš ty. A je zpravidla jedno, zda půjde o fotky od reklamní agentury, inzerenta či fotobanky. Případnou škodu pak budeš muset po daném inzerentovi či fotobance vymáhat. Dobré je tedy nechat si zadavatelem výslovně potvrdit, že má všechna práva k fotografiím ošetřená, a takovou e-mailovou (včetně těch datových blbin kolem, ne jen prostý text) či jinou komunikaci archivovat, abys to mohl případně použít jako důkaz.

Mimochodem smlouvu uzavíráš tak jako tak, ale ústně, popřípadě na základě elektronické komunikace. Abys uzavřel smlouvu, nemusíš podepisovat nějaký cár papíru. Nový občanský zákoník je co se týče formy právních jednání hodně volný ( i podle starého OZ by však tohle byla rovněž platně uzavřená smlouva) . Představ si to jako v obchodě, kde při velkém nákupu uzavřeš zpravidla desítky kupních smluv najednou, aniž bys třeba musel vyslovit jediné slovo.

KliPet
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 53
Registrace: 14.11.2012
Díky za odpověď. Tak to vypadá tak, že PR články s obrázkem budou za výrazně vyšší ceny.

Ohledně té smlouvy jsem se špatně vyjádřil, měl jsem na mysli sepisování smlouvy. Jinak mi je jasné, že když si jdu koupit rohlík, tak uzavírám kupní smlouvu :-)
Vše co se dá koupit nemá skutečnou hodnotu.

classic
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 86
Registrace: 22.04.2012
můžeš to pořešit taky tak, že budeš k článkům vkládat pouze vlastní (fotobankové) obrázky.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se