Právo

zdenovy
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 10
Registrace: 03.10.2012
Jak je to s focením soukromého majetku, řešili jste to někdo? Můžu třeba vyfotit něčí soukromý barák a použít jako ilustračku na web?

basti
WD Trader: 4.5/5

Příspěvky: 352
Registrace: 21.11.2011
No na tohle je poněkud ošemetné odpovídat, ale v zásadě u budov záleží odkuď je fotíš. Z veřejného prostranství lze podle českého autorského zákona fotit i soukromé domy bez souhlasu majitele. Viz. http://www.fotoradce.cz/fotografie-a-au ... clanekid48 - nicméně problém pak nastává s občasnkým zákoníkem a ochranou soukromí.

U výrobků je to ještě těžší, protože každou věc někdo vyrobil i navrhnul a teoreticky je pak chráněna jako autorské dílo. Toto se obvykle nedodržuje u generických výrobků, ale samozřejmě nemůžu fotit soukromá auta včetně SPZ, známé značkové výrobky, loga atd. Podrobněji na http://stockphotography.cz/jak-na-model ... ase-mr-pr/

idp
Uživatelský avatar
WD Trader: 4.5/5

Příspěvky: 900
Registrace: 16.01.2012
basti: I dům může být chráněn duševním vlastnictvím, zvlášť jestli se jedná o nějaký "výraznější" dům.
Tady, bych zvážil koupi fotky z fotobanky, nebo spíš mikrofotobanky. Mají tohle vyřešené a sporné obrázky ani neschválí.
Na stránkách Auto-gril.cz můžete sledovat novinky ze světa aut.
Na stránce Povinné ručení si můžete porovnat nabídky a ušetřit.

basti
WD Trader: 4.5/5

Příspěvky: 352
Registrace: 21.11.2011
idp: Já mám na mikrofotobankách dost velké portfolio, takže můžu zodpovědně říct, že většinou vyšilujou kvůli blbostem a občas povolí něco zjevně problémového. Viz. tančící dům v Praze - najdeš ho snad na všech fotobankách, ale zrovna ten se fotit nesmí. Tedy "nesmí" - podle českého autorského zákona si můžu z veřejného prostranství fotit cokoliv trvale umístěného (třeba i sochu) a majitel copyrightu si může leda tak trhnout nohou. A zrovna firemní budovu budu těžko vydávat za něčí osobní údaj, takže smůla. Jinak mimochodem fotobanka za nic neručí, takže pokud to v dobré víře koupíš, stejně máš nakonec průser ty a ne fotobanka. Leda si na istocku za $100 (za kus) přikoupit pojištění proti právní zodpovědnosti :D

Pepe
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 1
Registrace: 09.11.2012
A co se majitele zeptat? Jasně, někomu se to nebude líbit, ale s většinou se určitě dohodnete. :)
Beck.cz - právnická a ekonomická literatura

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se