Rozhovory

Otakar Pěnkava

Administrátor
WD Trader: 4.6/5

Příspěvky: 2707
Registrace: 15.10.2010
Daukci se podařilo rozhodit celkem pravidelné rozhovory. V rozhovorech každopádně nadále pokračujeme i přes tuto přestávku a právě dnes dorazily odpovědi na vaše otázky. Odpovídal na ně pan Jiří Kubíček.

Ak je to možné odpovedať, tak ako to, že dAukce nemala problémy s odchytom domén aj pri nových pravidlách CZ-NIC? Má dostatok peňazí na zakúpenie toho množstva requestov, alebo ste prišli na algorytmus, ktorý je celkom účinný aj pri takýchto pravidlách?
Vaše otázka rovnou naznačuje odpovědi a obě jsou správně. Máme k dispozici dostatek požadavků na registr a dostatek financí na jejich krytí a zároveň jsme změnili algoritmus registrace uvolněných domén.

Na koľko % sa darí odchytiť doménu pri týchto pravidlách (už zopár dní prešlo, viem, že to nebudú nejaké extra presné údaje, ale už aj teraz by sa hádam dalo povedať približne percento)?
Zatím jsm však naměřili nižší úspěšnost než jsme měli v minulosti. Aktuálně se pohybujeme kolem 50%. Pečlivě však naše výsledky analyzujeme a již máme v zásobě další kroky pro optimalizaci, které postupně implementujeme. Brzy se dostaneme opět na špičku. Pri testech novějšího systému jsme predevčírem dosáhli 80% (ctyri z peti domen) a vcera 72% (8 z 11).

Neplánuje sa redesign dAukce na štýl netAukce, alebo naopak?
Plánuje se oboje. Nechte se překvapit. Změny bychom měli spustit nejpozději k 1.1.2012

Pri zobrazovaní PR, rozlišuje dAukce medzi falošnými a pravými PR?
Všechny informativní hodnoty ranků získáváme z veřejně dostupných zdrojů/služeb, které nám doporučili naši uživatelé. Plánujeme zveřejnit přesný postup jejich získávání. Pokud máte nějaký vlastní lepší způsob odhalování falešných ranků a jste ochoten se o něj s námi podělit, rádi ho implementujeme.

Neplánuje se nějaká větší aukce na živo?
Živou aukci jsme pořádali v rámci akce Doménová degustace piv, kterou jsme pořádali 23.6.2011 (http://daukce.wordpress.com/2011/06/13/ ... miova-piva). Podobnou akci zopakujeme, ale zatím jsme ji nezačali ani plánovat.

Jaká je podle vás nejhodnotnějí (nikoliv nejdražší) prodaná doména za rok 2011? A nejhodnotnější vůbec.
Dobré výsledky jsme měli u akce domény irsko.cz. Dobře se vydražili např. domény slon.cz a tax.cz. Výsledky aukcí oficiálně nesdělujeme, ale je možné je sledovat například na blogu 404m.com. Skutečně se ale stává, že na dAukce.cz se prodá doména levněji, než je její skutečná hodnota. Domaineři tak mohou dobře profitovat z toho, že koncoví zákazníci zatím málokdy draží přímo a vzniká tak prostor pro doménové odborníky.

Existuje nějaká směrnice jak točit doménu v případě, kdy výherce nezaplatí? Za jak dlouho jde znovu do aukce?
Pokud v systému dAukce.cz (http://dAukce.cz) výherce za doménu nezaplatí, oslovujeme většinou v souladu s obchodními podmínkami druhého v pořadí. Doménu mu ale nenutíme. Pokud si doménu nikdo nevezme, necháme ji v balíku a aukci zopakujeme pokud je o doménu aktivní zájem nebo v období, kdy žádné hezké domény neexpirují.

Neuvažujete o větší propagaci. Zda se mi že se lidí bojí dávat lepší domén do aukce za 150 CZK
Domény dražené na dAukci systémem netAukce propagujeme v rámci našeho nočního emailového soupisu domén, který odebírají stovky lidí. Chceme však zlepšit naši podporu affiliate partnerům, aby mohli lépe propagovat konkrétní aukce.

Neobávate sa zvýšenia vplyvu konkurencie po zmene pravidiel ?
Konkurence se nebojíme. Bez konkurence by trh nefungoval správně. Monopolní subjekty by nic nenutilo se zlepšovat. V konkurenčním prostředí jsme neustále tlačeni do inovací. Samozřejmě změnu pravidel hodnotíme jako nesmyslný krok, který stav nijak nezmění. Registrátoři se přizpůsobí, jen se vyhodí spousta času a prostředků na implementaci nových mechanismů a jejich optimalizaci. Nechápeme co tím správce domény cz sledoval.

Jak často se aktualizuje RSS domén?
RSS je vždy aktuální podle údajů z naší databáze. Databázi aktualizujeme několikrát denně.

Jak hodnotíte zpětně úspěšnost reverzních aukcí?
Myslím, že nápad to byl dobrý. Vyšel ze strany domainerů, kteří se báli dávat domény do aukce moc levně. Bohužel ale není dostatečné množství zájemců hlavně z řad koncových zájemců o domény, mezi kterými by vzniklo silné nákupní napětí, které tento mechanismus potřebuje. Nepomohlo ani aktivní oslovování potencionálních zájemců. Algoritmus a pravidla si však necháme v záloze a možná přijde pro jejich nasazení vhodnější doba.

Neplanujete aukce sk domen?
Neuvažujete o možnosti dávat do aukcí i jiné než .cz domény?
Součástí našeho aukčního portálu je i kompletní zajištění bezpečného převodu domény na nového držitele. Bohužel v ostatních TLD není změna držitele tak jednoduchá jako u cz domén. Proto se tomuto kroku zatím vyhýbáme. Přecijen jsme si odvykli lítat po úřadech kvůli ověřeným podpisům. Poplatek za takovouhle službu by musel být podstatně vyšší.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se