Finance a účetnictví

manasekp
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 298
Registrace: 29.10.2013
zdar,

nevite ktere ucetni jednotky maji povinnost sestavovat vykaz cash flow jako soucast ucetni zaverky? V zakone o ucetnictvi (§18) je napsane "Vybrane ucetni jednotky" ale uz neni popsane co to je. Nekde jsem nasel ze to je povine pro firmy ktere musi mit zaverku overenou auditorem, to by melo nejakou logiku.

Vite o tom nekdo neco? :-)

(ptam se tady protoze nemam cas hledat jine forum a mozna to nekdo bude vedet.)

Lukáš Jirsa
Uživatelský avatar
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 181
Registrace: 02.12.2011
zákon píše:
Účetní závěrka může zahrnovat i přehled o peněžních tocích nebo přehled o změnách vlastního kapitálu. Vybrané účetní jednotky sestavují přehled o peněžních tocích a o změnách vlastního kapitálu vždy, pokud k rozvahovému dni a za bezprostředně předcházející účetní období splní obě kritéria uvedená v § 20 odst. 1 písm. a) bodech 1 a 2.


Vybrané účetní jednotky jsou subjekty státní správy a samosprávy, pro která platí mírně odlišná pravidla účetnictví (územní samosprávné celky, dobrovolné svazky obcí, Regionální rady regionů soudržnosti, příspěvkové organizace, organizační složky státu, státní fondy podle rozpočtových pravidel, zdravotní pojišťovny). To se tě tedy předpokládám netýká.

Závěr: Výkaz CF není povinný, ale lepší bude si to nechat potvrdit od profesionálního účeního / auditora, já jsem teprv student účetnictví. :p

manasekp
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 298
Registrace: 29.10.2013
ok dekuji, vypada to ze "beznym" firmam staci rozvaha+vykaz+priloha

Poptavka-zdarma.cz
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 1915
Registrace: 22.05.2012
jsem si dnes ráno byl ke kávě koupit koblihy a peníze udělali cash fly (děs, jak jsou ty koblihy dneska drahé)

olimb
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 5
Registrace: 13.05.2014
Povinnost sestavit přehledy o peněžních tocích a změnách vlastního kapitálu všechny vybrané účetní jednotky, které k rozvahovému dni a za bezprostředně předcházející účetní období překročí hodnotu aktiv ve výši 40 milionů korun a současně realizují roční úhrn čistého obratu v hodnotě více než 80 milionů korun. ;)

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se