Bezpečnost

musil.david@email.cz
WD Trader: N/A/5

Příspěvky: 1
Registrace: 21.01.2024
Ahoj,

po představení své vize v offline prostředí jsem se rozhodl vypustit první balónek i do online oblasti.

Jako malý živnostník jsem se velmi často setkával s tím, že se mě klienti ptali, jak mohou udržet své weby a aplikace dále v chodu, když se jim nepodaří se se mnou spojit. Kde se dostanou do nastavení svých účtů u registrátorů domén, hostingových společností a do dalších dílčích služeb, které s jejich činností souvisely. Tito lidé jsou často digitální lajci a já jsem u velké části z nich držel jejich online a částečně i offline byznys pouze na svých bedrech.
Několikrát jsem přemýšlel nad situací, že se mi může přihodit ošklivý úraz, nebo mohu být účasten dopravní nehody. Nemusí to sice končit mou smrtí, ale i hospitalizace v nemocnici člověka na několik týdnů vyřadí z běžného pracovního života. Moji klienti by najednou pocítili velký problém.

Ano, můžeme se bavit o riskantním a neoptimálním nastavení procesů, kdy má jeden "cizí" člověk v rukou byznyz několika firem a dalších lidí, ale ruku na srdce všichni živnostníci, vlastníci malých firem a mnozí další. Kdo máte tohle opravdu kvalitně ošetřené? Nepopisuji pouze vztah IT firma vs. klient.

Pokud podnikáte, vedete firmu nebo organizujete jiné důležité akce a dojde-li k takovéto události, pocítí najednou jistá skupina lidí zásadní problém. To nejsou jen vaši klienti. To jsou třeba i vaši kolegové a podřízení. A udělat najednou takovou překážku není fér, protože škody a ztráty mohou být obrovské.

Proto jsem si v hlavě promyslel jádro celého problému a navrhnul jeho řešení, které jsem sjednotil do prostředí online aplikace. Do té si pomocí editoru vložíte potřebný textový obsah a určíte jeho příjemce a délku ověřovacích intervalů. Tím máte hotovo. Obsahem mohou být třeba další pokyny, návody k nalezení potřebných postupů, přístupy do různých aplikaci, apod. Tento obsah lze samozřejmě průběžně editovat. Od této chvíle vás už aplikace pravidelně kontroluje.

Aplikace dle nastaveného časového intervalu posílá tzv. kontrolní email. Jedná se o jednoduchou zprávu s ověřovacím odkazem zaslanou na vaší emailovou adresu. Potvrdíte-li tento odkaz kliknutím, prokazujete tím svou dostupnost, fungování a že jste zdravotně v pořádku. Nepotvrdíte-li, proces zaslání kontrolního emailu se opakuje i další dny. Jakmile nedojde k povrzení tohoto emailu ani po definovaném počtu opakování, je odeslána SMS zpráva na vaše číslo s poslední výzvou k potvrzení. Pokud ani pak nedojde k potvrzení odkazu v emailu, je odeslán kontrolní email a SMS na definovanou blízkou osobu, která stále může proces ověřování potvrdit. Nestane-li se tak, putuje předem definovaný obsah daným příjemcům a zároveň je oznámeno, že zřejmě došlo ve vašem životě k určité nepříjemné události, která nemusela dobře skončit...

----------------------------------------------------

Jako první jsem oslovil sám své klienty, zda nad tímto přemýšleli a jak mají tohle ošetřeno vůči svým dalším kolegům a podřízeným. Nápad se jim velmi líbí a hned se mi hlásí první budoucí uživatelé. Věděl jsem, že se najde hodně lidí, kteří toto podceňují a moc dobře vědí, že je to do určité míry velký risk.

Aktuálně je aplikace ve stavu MVP, kdy jí dávám k náhlednutí a diskuzi svým klientům a doplňuji dle jejich podnětů další funkcionality. Aplikace má v podstatě wireframový design, nicméně je funkční a brzy chci pustit první ukázky veřejně ven.
Co na to říkáte? Jak výše uvedený problém řešíte a uvítali byste takovou aplikaci také? Aplikace bude placená. Přesnější cenovou politiku ještě promýšlím a z důvodu nových funkcionalit, které do aplikace přibývají.

Děkuji za vaše reakce a těším se na diskuzi.

Pro plnohodnotné využívání fóra, vč. psaní příspěvků se musíte registrovat nebo se přihlásit.
Registrovat se nebo Přihlásit se