Chcete podnikat, ale nevíte, jak začít? Praktické tipy, které vám to usnadní

Zájem o podnikání v České republice roste. Podle nejnovějších statistik České správy sociálního zabezpečení u nás ke konci června 2021 působilo 1 070 335 podnikatelů, což je o 20 tisíc OSVČ více než v předchozím roce. Pokud máte pocit, že nadešla správná chvíle, abyste se stejným směrem vydali i vy, neváhejte a udělejte to. Ještě předtím se ale seznamte se základními pilíři, na kterých by měl stavět každý, kdo nechce riskovat rychlý konec a návrat do zaměstnání.

Musíte mít nápad i důvod

Odhodlání podnikat a odvaha překonávat nové výzvy jsou klíčovými vlastnostmi, bez kterých se v podnikatelské sféře neobejdete – ale samy o sobě vám v začátcích nebudou stačit. Než dáte výpověď v práci, uspořádejte si v hlavě plány a ujistěte se, že víte, do čeho jdete.

Bez propracovaného podnikatelského plánu, jehož nedílnou součástí musí být i důkladná analýza trhu včetně posouzení rizik a vyhodnocení nabídky konkurence, bude vaše podnikání chaotické a pravděpodobně i odsouzené k rychlé smrti.

Zároveň se zamyslete nad svou skutečnou motivací pro tak velkou životní změnu. Opravdu jste vnitřně připraveni na zajišťování hladkého chodu firmy se vším, co k tomu patří? Přijměte fakt, že podnikání obnáší mnohem více povinností než zaměstnanecký poměr.

Otevřete se online marketingu

V posledních dvou letech prošly výraznou změnou snad všechny obory. I skalní příznivci osobního kontaktu pochopili, že díky internetu lze efektivně podnikat bez ohledu na probíhající pandemii. Online marketing se stal nezbytností, a navíc nabízí podstatnou výhodu – umožňuje oslovit zákazníky kdekoliv na světě (a často dokonce velmi levně).

Automatizujte a hledejte nejlepší řešení

Digitalizace přestala být výsadou – stala se z ní nutnost. Data v cloudu, využívání chatbotů či prediktivní analytika; všechny moderní technologie vám mohou výrazně usnadnit podnikání a ušetřit spoustu času i nákladů.

Již od samotného začátku implementujte CRM software – nezbytného pomocníka při řízení vztahů se zákazníky. Hodit by se vám mohl také informační systém zastřešující řízení všech klíčových oblastí. Menší firmě může v první fázi stačit jednodušší ekonomický software – vždy se však vyplatí vsadit na systém, který umožňuje budoucí rozšíření o další moduly bez nutnosti technicky i finančně náročné migrace na jinou platformu. Dobrou volbu může být například český RIS od Saul IS.

Vytrvejte a uspějete

Žádný učený z nebe nespadl a o podnikateli to platí dvojnásob. Počítejte s tím, že možná nasekáte několik zásadních chyb, které vás připraví o nervy i peníze. Pokud vytrváte, s největší pravděpodobností dosáhnete svého cíle. Vytrvalost a pevné nervy patří k hlavním předpokladům úspěchu. Vždyť i Steve Jobs začínal v garáži a nebyl daleko od krachu. Nakonec se karta obrátila a z jeho firmy se stal fenomén. Buďte jako Steve!

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *