Databáze akreditací MŠMT vám pomůže vybrat vhodnou rekvalifikaci

Rekvalifikační kurzy jsou velice oblíbené. Garantují vyšší kvalitu kurzů, objevují se mezi nimi ty ze žádaných oblastí, a navíc je lze absolvovat zdarma. Požádejte svůj úřad práce a nechte si rekvalifikaci proplatit. Kdy je to možné?

Rekvalifikace je určena výhradně pro fyzické osoby a umožňuje nabýt znalosti, které pomohou získat nové zaměstnání, nebo si udržet to stávající díky prohloubení vědomostí, či jejich obnovení. O rekvalifikaci mohou žádat jak ti, kteří jsou v pracovním procesu již nějakou dobu, nebo jde na trhu práce o nováčky. Podmínkou je, že musíte být evidování na úřadu práce jako nezaměstnaní, nebo se zde registrovat jako uchazeč o zaměstnání.

Kvalifikační předpoklady bývají nezbytné

Aby vám úřad práce rekvalifikaci proplatil, musíte mít pro rekvalifikační kurz kvalifikační předpoklady. Tedy například dosažen příslušný stupeň vzdělání. Též je potřebné, abyste byli pro danou práci zdravotně způsobilými. Rekvalifikace musí být potřebnou pro získání určitého místa, a též účelnou, tedy reálně vést k šanci získat konkrétní zaměstnání.

Úřad práce vám může rekvalifikační kurz sám doporučit. Vždy jde výhradně o akreditované kurzy MŠMT. Na úřad však můžete přijít i s vlastním návrhem kurzu. Opět však vybírejte výhradně z databáze akreditací MŠMT. Žádné jiné kurzy totiž úřad práce neschválí.

Bohužel na úhradu nákladů na rekvalifikaci neexistuje žádný právní nárok. Úřady práce jsou však velice sdílné a obvykle je povolují. Dříve, než je rekvalifikace proplacena, musí žadatel podepsat písemnou dohodu o rekvalifikaci. Zavazuje se rekvalifikaci dokončit. Výjimkou jsou jen vážné zdravotní důvody. Pokud byl dotyčný nezaměstnaným, má též povinnost nastoupit do nabízeného zaměstnání, kvůli kterému rekvalifikaci absolvoval. I když je rekvalifikace určena výhradně pro fyzické osoby, často se realizuje již kvůli potenciální pracovní pozici, již může absolvent následně získat.

Rekvalifikace se vyplatí

Nejenže získáte další znalosti vedoucí ke zlepšení vaší pozice na pracovním trhu. Při rekvalifikaci lze dostat až 60 % čistého výdělku, kterého jste dosáhli ve svém posledním zaměstnání. U OSVČ se tato podpora stanoví procenty z vyměřovacího základu. Podpora se vyplácí do 0,65násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. kvartál daného kalendářního roku.

Rekvalifikační kurzy s akreditací se vyplatí i samoplátcům

Někdy nám Úřad práce ČR nevyhoví, nesplňujeme příslušné podmínky, nebo jen prostě o úhradu rekvalifikace nechceme žádat. Přesto se vyplatí sáhnout po kvalitních kurzech. Akreditace je garancí kvality. Databáze akreditací MŠMT by měla být vždy tím místem, kde si rekvalifikaci a profesní kurzy vybíráme.

Kdy přemýšlet nad kvalitním rekvalifikačním kurzem?

Nezaměstnanost po delší dobu i potřeba změny oboru, ve kterém se chystáme pracovat, bývají samozřejmostí. Avšak kvalitní rekvalifikační kurzy pomáhají i při startu podnikání. Často si na jeho začátku nemůžeme dovolit platit účetní a mzdovou účetní. Na kurzu přitom snadno právě tyto znalosti získáme. Taktéž nám rekvalifikace pomůže rozšířit nabízené služby, jež plánujeme poskytovat. Příkladem může být kadeřnice, která si poprvé otevírá kadeřnický salon, ale ráda by poskytovala i další služby, například manikúru. Více služeb dokáže přilákat více klientek a investice za kurz se vrátí velice rychle, i když nám na něj úřad práce nepřispěl.

Vzdělávejte se na mateřské a rodičovské

Úřady práce se nebrání pomáhat ženám na mateřské a rodičovské dovolené. Díky rekvalifikaci se ženám daří najít si po rodičovské dovolené snadno zaměstnání, či se vrátit do starého bez chybějících znalostí. Když má žena po sobě například dvě děti a s každým zůstane doma 3 roky, ztratí se svým oborem až na šest let kontakt. A to je v dnešní turbulentní době poznat. Řešením je vhodný rekvalifikační kurz.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *