Živnost, nebo s.r.o: Kde zaplatíte méně na daních a pojištění?

Podnikat pod vlastním jménem, nebo jako firma? To je otázka, kterou řeší cela řada začínajících podnikatelů. Každá z možností má přitom svoje výhody a nevýhody. V následujících řádcích si proto ta nejdůležitější pro a proti podnikání na OSVČ a s.r.o. probereme.

Založení OSVČ a s.r.o.

První, co vás bude zajímat, je náročnost celého procesu. Narovinu vám řekneme, že při zakládání živnostenského listu na vlastní osobu vás nečeká tolik obíhání. A ani povinností. Pokud se rozhodnete založit živnost volnou, budete potřebovat pouze občanský průkaz, poplatek ve výši tisíce korun, poté přihlášení ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění a založení podnikatelského bankovního účtu. U vázaných a řemeslných činností ještě budete muset prokázat svoji odbornost skrze vzdělání nebo praxi v oboru. Všechno potřebné se přitom dá vyřídit na dálku – a to jak elektronicky, tak poštou.

Proces založení s.r.o. je ovšem výrazně složitější. A záleží také na tom, jestli ji budete zakládat sami, nebo s více lidmi. Je totiž potřeba sepsat zakládací listinu, která vchází v platnost po podepsání tohoto dokumentu všemi společníky a po notářském zápisu. Dále bude nutné zařídit živnostenské oprávnění, které vám následně umožní zapsat vaši společnost do obchodního rejstříku. Poté budete moct založit účet v bance a složit základní kapitál v rozmezí jedné koruny až 200 tisíc korun. To můžete udělat až po částech.

Bezpečnost s.r.o. a OSVČ

OSVČ a s.r.o. se liší především v ručení za pohledávky. Zatímco OSVČ ručí celým svým majetkem, společníci v s.r.o. to tak nemají. Tedy alespoň ve většině případů. Společníci totiž ručí svým majetkem před splacením základního kapitálu, ale také pokud v důsledku jejich ovlivnění vznikne věřiteli újma. Svým majetkem ručí také po likvidaci společnosti, ale pouze do výše jejich podílu na likvidačním zůstatku.

Náklady (sociální, zdravotní)

Společnost s ručením omezením tedy můžeme označit jako bezpečnější formu podnikání. Zajímavá je také z pohledu optimalizace daní. OSVČ totiž tolik možností k optimalizaci nemá. Živnostníci s příjmem do 1 milionu korun ročně mohou využít paušální daně – tedy jednotného poplatku, který se skládá ze sociálního a zdravotního pojištění společně se symbolickou daní. Můžete uplatnit také reálné náklady, slevy na dani nebo daňové paušály až ve výši 80 % pro některé podnikatele.

OSVČ přitom může zaplatit na daních až 44 % (15 % základní daň, 21 % DPH, 7 % solidární daň). U s.r.o. solidární daň neplatíte. Daníte však rozdíl mezi příjmy a výdaji, a to ve výši 19 %. Vyplacené podíly společníků je pak nutné zdanit srážkovou daní ve výši 15 %. Tyto odměny si ovšem můžete připsat do nákladů a využít při následné optimalizaci daňových povinností.

Sociální a zdravotní u s.r.o.

Společníci mohou být ve společnosti buďto zaměstnáni, nebo být vypláceni formou výše zmiňovaných odměn pro společníky. Platí přitom tyto odvody:

  • Společník v zaměstnaneckém poměru – firma odvádí 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním. Sám zaměstnanec potom posílá 6,5 % na sociální a 4,5 % na zdravotní pojištění.
  • Odměny pro společníka – odměna podléhá 13,5% odvodům na zdravotní pojištění. Nemocenské pojištění se z odměny neodvádí, za důchodové pak firma zaplatí 21,5 %, společník 6,5 % ze své odměny.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *