Jak založit živnostenský list? Je to jednodušší, než si myslíte

Spousta lidí má ze založení živnostenského listu strach. Z vlastní zkušenosti vám však můžeme říct, že se není čeho bát. Záleží ale samozřejmě na oboru podnikání a vaší zdatnosti. Co tedy dělat, když ještě živnostenský list nemáte a chcete si ho založit?

Co musíte splnit?

Nejprve je potřeba si vybrat obor činnosti. Ty jsou rozděleny do tří kategorií na:

  • volné živnosti,
  • vázané živnosti,
  • řemeslné živnosti.

Jak už samotný název napovídá, volnou živnost si může založit prakticky každý. Tedy alespoň pokud splníte podmínky v podobě plné svéprávnosti, trestní bezúhonnosti a zaplatíte registrační poplatek 1 000 Kč. Jestliže se váš obor podnikání nevejde do volných živností, budete potřebovat ještě potvrzení odbornosti. Zpravidla si vystačíte pouze s ukončeným vzděláním, u některých vázaných živností se ovšem odbornost prokazuje i jinak (délka praxe).

Na co ještě nezapomenout

Začít musíte na živnostenském úřadě. Tam předložíte všechny potřebné doklady zmíněné v předchozím odstavci a prokážete se občanským průkazem. Poté si zaběhněte do banky a založte si tam podnikatelský účet. Ten některé banky nabízejí zcela zdarma a bez jakýchkoliv dalších poplatků za vedení.

Dále je potřeba nahlásit se na OSSZ a u zdravotní pojišťovny, kde následně získáte všechny potřebné informace k odesílání pravidelných záloh na pojištění. Ty můžete však platit jednotně díky paušální dani, kterou budete posílat finančnímu úřadu. Nezapomeňte, že všechny tyto poplatky jsou splatné i za daný měsíc, ve kterém vaše živnost vznikla.

Založení živnosti na dálku

Živnost si můžete založit i bez obíhání. Vyplněný formulář se všemi náležitostmi totiž stačí poslat finančnímu úřadu poštou nebo elektronicky. K ohlášení živnosti je možné využít také Czech POINT, kde ale zaplatíte poplatek za vyřízení 50 Kč. Případně můžete tyto starosti přenechat prostředníkovi. K tomu bude potřeba plná moc a samozřejmě poplatek za poskytnuté služby. Ten se ovšem u každého prostředníka liší.

Jestliže chcete mít naprostou jistotu, doporučujeme vám založit si živnost na vlastní pěst. Příliš času vám to nezabere. Spoustu věcí přitom vyřídíte online nebo poštou. Takže pokud nemáte času nazbyt, úřady vám zpravidla klacky pod nohy házet nebudou.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *