Pojištění odpovědnosti vám může zachránit krk. K čemu přesně slouží?

Produktové nabídky pojišťoven sice praskají ve švech, ale pravda je taková, že některé položky v praxi nemají valný význam. Tedy určitě ne pro tak širokou skupinu klientů, kterou se pojišťovny snaží oslovit. Na druhou stranu však existují i produkty, jež by si naopak zasloužily mnohem více prostoru. Bez nadsázky se totiž hodí téměř pro každého. Rozhodně mezi ně patří pojištění odpovědnosti. Může být k nezaplacení v běžném životě, i v zaměstnání. Jak přesně funguje?

Když něco způsobíte, finančně vás to nezruinuje

Podstatou pojištění odpovědnosti je kompenzace nákladů za škody, které pojištěnec způsobí další osobě při běžných činnostech. Může se jednat o újmu na majetku i na zdraví – a dle zákona musí viník poškozeného adekvátně odškodnit. Díky uzavřenému pojištění odpovědnosti občana (či zaměstnance) se lze vyhnout náhradě škody v řádech milionů korun.

Ale proč lze na pojištění občanské odpovědnosti pohlížet jako na „univerzální“ produkt a měl by se o něj zajímat snad opravdu každý? Protože situace, během kterých může dojít ke škodě na cizím majetku či zdraví, se dějí téměř neustále. Pokud sportujete, můžete na kole srazit chodce. Anebo jiného lyžaře na sjezdovce. A co teprve, když váš pes uteče na ulici a způsobí hromadnou autonehodu? Nemalou částku vás pak může stát i rozbitá drahá televize, do které v obchodě narazí vaše dítě.

Proč se pojistit i v zaměstnání?

Tzv. pojistka na blbost neboli pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu může být naprosto zásadní i při výkonu zaměstnání. V zákoníku práce je jasně stanovena povinnost náhrady škody, kterou zaměstnanec způsobí svému zaměstnavateli svým zavinění nebo opomenutím.

Škodu může zaměstnavateli způsobit prakticky každý zaměstnanec, a to bez ohledu na povahu pracoviště. Nehody se vám nemusí vyhnout ani v případě, že trávíte celou pracovní dobu ve zdánlivě bezpečné kanceláři. Třeba když nedopatřením shodíte kolegův drahý notebook ze stolu. Anebo když někde ztratíte služební telefon.

Obecně je tedy vhodné uzavřít pojištění odpovědnosti zaměstnance v případě, že obsluhujete dražší přístroj. Mějte však na paměti, že v případě škody způsobené úmyslně, anebo pod vlivem alkoholu či omamné látky, dává pojišťovna od plnění ruce pryč.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *