Kalibry: Ideální nástroj pro vaši výrobu

Ve strojírenství se nevyrábí pouze konečné produkty, ale i prvky, které umožňují zhotovovat výsledné výrobky jeden jako druhý. Třeba kalibry jsou porovnávací měřidla, jež hodnotí vnější a vnitřní tvary. Jak se s nimi pracuje?

Práce se závitovými kalibry

K čemu jsou tedy kalibry? Pomáhají vám kontrolovat, jestli rozměry zhotovených výrobků odpovídají stanoveným požadavkům k výslednému produktu. Jsou tak nejspolehlivější měřidla, šablony, kdy stačí jen pár srovnání, a vy zjistíte, jestli má produkt přesné parametry. Každý kalibr má dvě strany. Ta delší je dobrá, druhá „zmetková“. Dobrá strana se musí vejít do otvoru, zmetková nikoli. Pokud je to naopak, rozměr je špatný a vám se v sérii objevil zmetek. Existuje několik druhů kalibrů, nejčastěji se pracuje s válečkovými a závitovými kalibry.

Jak je to u válečkových kalibrů?

Práce se závitovými kalibry je rychlá, protože okamžitě zjistíte jakékoli nesrovnalosti každého závitu. K dispozici jsou závitové kalibrační trny i závitové kalibrační kroužky, formované pro nejrůznější závity. Nebojte se, že by se kalibr opotřeboval a měnil velikost či tvar. Nástroje jsou vyrobeny z kvalitní oceli, aby se nijak nedeformovaly. Což je samozřejmě důležité, protože i minimální odchylka u závitu má pak vliv na celý výrobek, což si jako výrobce nepřejete. A jak je to u válečkových kalibrů? Ty mají o třetinu kratší zmetkovou část, vypadají jako oboustranný šroubek. Ve strojírenství se využívají i ploché či hladké kalibry, také ve tvaru kužele nebo lze vyhotovit nástroj dle přání zákazníka. Pokud sháníte nejen kalibry, ale i další pomůcky, podívejte se na nabídku firmy Nastroje.cz, kde se to hemží nejmodernějšími výrobky pro oblast soustružení, frézování, závitování, vrtání atd. Jestli podnikáte ve sféře strojírenství, tak zde budete jako v ráji.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *