Byty na prodej v Olomouci – průměrná cena překročila 60 tisíc Kč/m2 . Může přijít další zdražování?

Byty na prodej v Olomouci jsou tématem, kterému věnujeme následující řádky. Podíváme se na šíři nabídky, zhodnotíme aktuální ceny a nahlédneme také do dostupných analýz, které předpovídají nejbližší budoucnost zdejšího realitního trhu, potažmo trhu s nemovitostmi v celé České republice. Čtení to bude krátké, pro laika vcelku srozumitelné a snad i poučné. Okouzlila vás Olomouc? Hledáte v tomto půvabném stotisícovém městě bydlení? Nebo tu snad hodláte do nějaké nemovitosti „pouze“ investovat? Pokud nepatříte k poměrně úzké skupině lidí, která se v realitním oboru velice dobře orientuje, a to nejčastěji z důvodu své profese, mohly by se vám některé z následujících informací hodit. Ostatně, posuďte sami.

Nabídka bytů na prodej v Olomouci čítá téměř 300 inzerátů

Čím vás jedno z největších a nejkrásnějších moravských měst vlastně oslovilo? Z jakého důvodu jste se zaměřili právě na Olomouc? Nejste si tak úplně jisti? No, zase až tolik na tom nezáleží. Podstatné je, že máte jasno v jedné věci. A sice v tom, že byste tu rádi zakoupili byt. Ať už tak hodláte učinit proto, že zde chcete žít, nebo jste se k takovému kroku rozhodli z důvodů čistě investičních, určitě vás bude zajímat, jaké nemovitosti jsou aktuálně v Olomouci k mání. Šíře nabídky, její pestrost a pochopitelně také cenová hladina. O to tu běží. Začněme tedy množstvím bytů, které jsou nabízeny k prodeji. Dá se říci, že s ohledem na mimořádnou poptávku posledních let, která nás dle názoru odborníků bude provázet i nadále, je aktuální nabídka ještě poměrně slušná. Pokud byste si pečlivě prošli realitní portály a také další, menší weby s tímto typem inzerce, mohli byste napočítat přibližně tři stovky volných bytů, které právě vyhlížejí nového majitele. Pravda, vzhledem k velikosti města to nemusí vypadat jako velké číslo. Zkuste se ale porozhlédnout jinde po republice. Ve většině našich obcí je situace podobná a na celé řadě míst dokonce mnohem horší.

Výběr z nabídky bytů v Olomouci (03/2022)

DispoziceVelikost (m2)DetailyLokalitaCena (Kč)
1+kk27Cihla, po rekonstrukciNové Sady2 780 000
1+141Cihla, 3.NPNové Sady2 900 000
2+kk50Cihla, zvýš.přízemíGorazdovo nám.3 800 000
2+165Cihla, 3.NPNeředín3 690 000
3+173Panel (úsporná)Nová Ulice4 350 000

Cihla i panel, starší nemovitosti i novostavby

Nabídka, ačkoli by jistě mohla být podstatně širší, zahrnuje téměř vše. V Olomouci seženete byty malometrážní i velice prostorné. Koupit můžete bydlení v cihlových domech, v renovovaných panelácích a samozřejmě také v novostavbách. K mání jsou byty všech myslitelných dispozic. Potud je vše více méně v pořádku. Problém je ale v cenách. Statistiky říkají, že se tu za jediný metr čtvereční podlahové plochy platí už více než 60 tisíc Kč. V případě novostaveb je to samozřejmě ještě více, takže vám na 2+kk nemusí stačit ani 4 miliony! Meziroční růst průměrných cen lehce převyšující 8 % sice není tak dramatický jako v jiných městech, ovšem Olomouc byla značně drahá už v letech minulých, takže ve výsledku nevychází ze srovnání nejlépe. Ptáte-li se po příčinách takové drahoty, odpovíme vám jasně a srozumitelně. Navzdory enormní poptávce se zkrátka málo staví. A to nejen na Hané, ale téměř ve všech koutech naší republiky.

Meziroční zdražení bytů ve vybraných městech

MěstoKč za 1m2 (03/2021)Kč za 1m2 (03/2022)Růst v %
České Budějovice50 60081 65061,4
Jihlava43 40058 10033,9
Plzeň70 65081 00014,7
Olomouc57 00061 6208,1
Ústí nad Labem25 80039 61053,4

Čekali jste na pokles cen?

Pokud jste snad uvažovali, že byste si vzhledem k aktuálně vysoké cenové hladině počkali na její pokles, zapomeňte na to! Levnější bydlení v dohledné době nepořídíte ani v Olomouci, ani jinde a to hned z několika důvodů. Zde jsou ty nejpodstatnější:

  • Stavební zákon se upravuje – což pro zájemce o bydlení není dobrá zpráva. V minulém roce schválená novela stavebního zákona, která měla usnadnit realizaci developerských projektů, byla dle řady kritiků poněkud problematická a prochází proto změnami. Tolik očekávané zkrácení a zjednodušení povolovacích procesů se tedy odsouvá na neurčito. Málo novostaveb = dražší bydlení.
  • Zdražují vstupy – což požene ceny nemovitostí i nadále vzhůru. O desítky procent dražší materiály, rekordně drahé energie, stoupající cena práce. Zkrátka žádné dobré zprávy!
  • Extrémní poptávka nepoleví – a to ani pod vlivem rostoucího úročení hypoték. Kdo uvažoval o koupi nemovitosti pro účely vlastního bydlení a hodlal využít půjčku, si sice může svůj záměr rozmyslet, ale jsou tu jiní zájemci. Investoři! Ať už malí či velcí, investoři jsou stále při chuti a budou kupovat i nadále.

Divoké časy nekončí

Většina z nás asi věřila, že s končící pandemií nemoci Covid-19 zmizí také ekonomické turbulence a celková nestabilita. Zkrátka vlivy, které se promítly také do stavebnictví a do trhu s realitami a to především rekordním zdražováním. Válka na Ukrajině, která se nyní odehrává jen pár set kilometrů od našich hranic, však přináší další problémy. Jakkoliv je pomoc uprchlíkům zcela namístě a nikdo soudný ji snad nezpochybňuje, nově příchozí bude nutné někde ubytovat. Mnohé z nich dlouhodobě a řadu lidí dokonce trvale. Počet obyvatel České republiky se může skokově zvýšit až o stovky tisíc. Tlak na růst cen nemovitostí a potažmo i nájmů je tedy nepochybně zaručen. Potřebujete sehnat bydlení? Chcete uložit volné prostředky do nějakého bytu třeba právě v Olomouci? Udělejte to hned! Další čekání se vám nemusí vyplatit!

Hledáte novostavbu nebo vám nevadí ani starší nemovitost? A půjde o váš první byt nebo jste spíše „investor“?

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *