Co všechno umí nejmodernější mobilní telefony? Budete překvapeni!

Chytré mobilní telefony neboli smartphony jsou opravdu šikovné věcičky. V podstatě můžeme hovořit o zázraku, o němž jsme si před několika lety ještě mohli nechat zdát. O spoustě funkcí navíc spousta uživatelů nemá sebemenší tušení.

Mám v živé paměti, když jsem se jako malá holčička zeptala tatínka, co si myslí, že bude v roce 2000 (psal se zhruba rok 1980). A on na to, že budou telefony, s nimiž budeme moci chodit ven. Já osobně si v ten okamžik představila, jak s tím velkým přístrojem s velkým sluchátkem, otáčivým číselníkem a zakrouceným kabelem skutečně chodím po ulici. Jedno ale tátovi musím uznat – strefil se. Jen telefon, s nimiž jsem v roce 2000 vyrazila ven, byl o poznání menší. A světe div se, číslo, které jsem používala tenkrát, používám dodnes.

Telefony kdysi a dnes

Od té doby samozřejmě uplynulo hodně vody. A telefony doznaly značných změn. Současné smartphony velmi slušně fotografují, natáčejí videa (obojí ve velmi vysokém rozlišení), přehrávají filmy, hudbu, fungují jako navigace, překladač, zdroj informací i zábavy. Telefonem můžeme platit v obchodě, být v kontaktu se svými přáteli i monitorovat svůj zdravotní stav. A dělat spoustu dalších věcí.

Jsme na něm všichni

To jsou ostatně také důvody, proč na jejich monitory civí většina lidí v prostředcích městské hromadné dopravy a mnohdy i při chůzi. Doslova je pohlcují. V restauracích vládne podivné ticho, protože všichni čučí do mobilů. Odpověď, zdali tomu je dobře, nebo špatně, nechme do jiného článku a místo toho se vraťme k titulku tohoto článku.

Vyfotí zloděje a ovládá televizor

Tušili jste třeba, že váš telefon dokáže vyfotit svého potenciálního zloděje? Nejmenovaná aplikace vám fotografii pošle na e-mail při pokusu zadání špatného hesla pro odemknutí. Mobilem je ale možné ovládat televizor, topení i klimatizaci v domácnosti. A vysloužilý mobily vám dobře poslouží jako autokamera. Různí výrobci do mobilů instalují také různé vychytávky – třeba na sledování očí. Nebo umožňují přijímání hovorů a přehrávání videí pouhými pohyby ruky nad telefonem. Kutilové mobilní telefony mohou používat jako vodováhu. Další aplikace pracují s rozšířenou realitou.

A vývojáři stále pracují na dalších a dalších vylepšeních, s nimiž bude život zase o něco snazší. Docela by mě zajímalo, jaké další vychytávky nás čekají třeba příští rok. A už teď se na ně těším.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *