Jak správně darovat nemovitost?

K darování nemovitosti může dojít z mnoha důvodů. Někdo tuto skutečnost pojme skutečně jako darování. Jiný, například jeden z manželů daruje partnerovi nemovitost v případě, pokud chce uchránit majetek před někým třetím. Nemovitosti darují starší lidé svým dětem, aby se později v dědickém řízení nekomplikovaly převody. Jak ale správně darovat nemovitost, aby proces splňoval všechny náležitosti? Určitě oslovte advokátní kancelář.

Darovací smlouva – jak ji napsat?

Na internetu máte spoustu vzorů na cokoli, od výpovědi ze zaměstnání až po právě darovací smlouvy. Zejména u machinací s realitami ale doporučujeme oslovit přímo advokátní kancelář. Nepořizujete rohlíky, ono darování nemovitosti možná podstoupíte jednou za život. Proto je dobré do něj investovat, aby skutečnost někdo později nenapadl, protože něco bude ve smlouvě chybět, zpozdí se některé machinace apod. Zkušený advokát vám poradí, co vše zařídit, může leccos udělat za vás. Připraví smlouvu, poradí, co vše zařídit na katastru nemovitostí. Jak má vypadat darovací smlouva? Samozřejmě musí být písemná, nacházet se zde mají nacionále, tedy jména, adresy, rodná čísla nebo data narození dárce i obdarovaného. Poté musí smlouva obsahovat podrobný popis dané nemovitosti (číslo popisné, parcelní číslo, list vlastnictví, katastrální území).

Kdy darovaná nemovitost přejde na nového majitele?

V tomto procesu je podstatný vklad do katastru nemovitostí, jelikož vlastnické právo přechází na nového vlastníka až právě tehdy. Je proto podstatné, aby návrh obsahoval všechny důležité věci. Tento úřad vám návrh může vrátit i v případě, že budete mít překlep například v ulici. Tím se pak prodlouží doba, kdy bude nemovitost na vás zapsána a navíc budete muset znovu zaplatit povinný poplatek, což jde dnes do tisíců, jeden vklad vás vyjde na 2000 korun. Darovací smlouva musí být také podepsána úředně ověřeným podpisem, což vám opět zařídí advokát. Profesionál vám tak zajistí na míru kompletní servis, abyste později nemuseli řešit nepříjemnosti. Oslovte JUDr. Petra Kazdu (www.judrkazda.cz), který se zabývá nejen touto problematikou.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *