Máte ve firmě nakoupené popelnice na tříděný odpad?

Česká republika si v třídění odpadů vede dlouhodobě poměrně dobře. Systém třídění je u nás propracovaný, třídíme spoustu věcí a Češi to docela dodržují. Mimo jiné i díky snadné dostupnosti kontejnerů na tříděný odpad. O ty se starají obce. Ve firmě to však má na starost zaměstnavatel.

Třídění odpadu ve firmách je povinné dle zákona č. 541/2020 Sbl, o odpadech. Firma je povinna odpady třídit a uchovávat odděleně přímo v místě vzniku odpadu. Nemůže využívat barevné kontejnery na ulicích, ty jsou určeny občanům. Ve firmě je potřeba pořídit si vlastní kontejnery či popelnice, případně se domluvit s obcí, sepsat smlouvu a za poplatek pak využívat její kontejnery. Pojďme se teď chvíli věnovat první možnosti.

Kolik odpadu firma vlastně produkuje?

Před volbou finálního řešení je dobré udělat analýzu toho, jaký odpad firma vlastně produkuje a kolik ho je. Podle toho se pak zvolí velikost nádoby na odpad a dohodne termín vyvážení s odpadovou firmou. Odborníci obvykle poradí, takže neváhejte místní odpadovou firmu požádat o pomoc.

Jednotlivé druhy odpadů musí být v samostatných nádobách. Rozhodně nemusíte mít všechny, pokud je nepotřebujete. Dávejte si ale pozor. Když přijde kontrola, měli byste být schopni nějak prokázat, že například odpadní sklo ve vaší firmě nevzniká.

Jak by měly vypadat popelnice ve firmě?

Tohle nijak specifikované není. Samozřejmě je ale vhodné dodržovat běžně užívané barevné značení. Velikost si stanoví firma sama. Někomu postačí popelnice 120 l, někdo bude potřebovat celý kontejner. Standardní kontejner má objem zhruba 1 100 l. Také je dobré počítat s malými nádobami na tříděný odpad, které budou umístěné například v kancelářích. Jejich obsah se bude standardně vynášet do větší popelnice nebo kontejneru. Na plastové popelnice a jejich ceny se podívejte například v e-shopu pkgroup.cz.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *