Jak si vytvořit pasivní příjem? Investujte do dluhopisů

Garantovaný fixní výnos s minimalizovaným rizikem – existuje taková investiční příležitost? Ano, je jí investice do dluhopisů. Byť na trhu nyní panuje chaos a svět investic se během posledních měsíců výrazně proměnil, dluhopisy si neustále drží svou pozici, dokonce ji i vylepšují. Jsou totiž zárukou jistoty.

Nebojte se investovat. S dluhopisy to zvládne i začátečník

Možná jste ve světě investic nováčkem, možná už máte nějaké investice za sebou, ale dluhopisy se vám zatím vyhýbaly. Co si pod nimi tedy představit? Pokud bychom to shrnuli opravdu jednoduše, jedná se o cenné papíry, které si zakoupí investor (tedy v tomto případě vy) od emitenta, a které mu garantují pravidelný výnos. Jinými slovy jde o to, že vy jakožto investor zapůjčíte emitentovi, tedy většinou nějakému majiteli firmy, vaše peníze, které jsou zajištěny právě tímto cenným papírem. Za tuto svou službu obdržíte zpět v předem stanoveném čase jak svou původní částku, tak i výnos z vaší investice, takzvaný kupón. Oproti akciím je u dluhopisů velká výhoda v tom, že výnos je znám předem a bývá poměrně vysoký, což dokazují i dluhopisy vystavené společností Uniprospe.eu. Zakoupíte-li si její dluhopisy, dosáhnete výnosu 9,5 % se splatností již na konci letošního roku.

Výběr emitenta nepodceňujte

Jak se zdá, investice do dluhopisů není nikterak složitá – a ani riziková, pokud zvolíte správného emitenta. Možná už jste zaznamenali nabídku státních dluhopisů – ty jsou obecně bezpečnější, jelikož je jistí stát, ale jejich nevýhodou je nižší výnos. Oproti nim firemní dluhopisy, s kterými se můžete setkat také pod označením korporátní, nabízejí vyšší výnos, který je kompenzován vyšší rizikovostí. V čem tato rizikovost spočívá? Právě ve výběru emitenta. Toho si musíte důkladně prověřit – měli byste se zajímat o jeho minulost, současnost, ale i budoucnost. Vždy dbejte na to, aby se jednalo o společnost, která má z dlouhodobého hlediska dobré vyhlídky a nehrozí jí krach. Vhodným subjektem může být již zmíněná společnost Uniprospe. Oborem jejího podnikání je likvidace odpadního polymeru ze starých pneumatik. Tento obor je rozhodně uplatnitelný i v budoucnu – a velmi žádaný. A navíc jsou její dluhopisy krátkodobé, splatné k 31. 12. 2023, takže svou investici získáte rychle zpět.

Chcete-li si tedy vytvořit pasivní příjem s minimem rizik, zvažte investici do dluhopisů. Při správné volbě emitenta se vám rozhodně vyplatí.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *