Jaké rozdíly jsou mezi mladým a archivním vínem?

Zajímá vás, proč se s otevřením některých vín vyplatí počkat, zatímco jiná chutnají nejlépe krátce po opuštění své domoviny? V následujících řádcích vám prozradíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi mladým a archivním vínem.

Zatímco mladé víno vypijete v podstatě okamžitě po zakoupení, na archivní láhev si počkáte nejméně tři roky. Nicméně prvně se zaměřme na to, jak se legislativa tváří na zatřídění vín podle jejich stáří.

Jak to je s archivními a mladými víny?

  • Mladá vína se prodávají zákazníkům ve stejném roce, kdy byly sklizeny hrozny, z nichž byla vyrobena. Taková vína spotřebujte do dvou let od jejich lahvování.
  • Archivní vína se prodávají až po třech letech po sklizni hroznů.
  • Archivní vína jsou to nejlepší, co vinaři nabízejí. Vzhledem k tomu, že zrají delší dobu, získávají něco navíc, co mladým vínům chybí, a to dokonalou harmonii a komplexnost chuti.

Existují určitá červená vína, jež si vyloženě žádají delší zrání v láhvi. Pokud byste je totiž pili mladá, jejich chuť by byla příliš hořká, ovšem díky archivaci se třísloviny zodpovědné za hořkost zjemní. Co takhle vyzkoušet archivní víno 1973, které je vhodné k nějaké významné události?

Základní rozdíly mezi archivním a mladým vínem

  • Chuť: Stará vína jsou charakteristická terciálními tóny, a tím pádem mají bohatší charakter.
  • Vůně: V buketu archivních vín rozpoznáte více aromatických odchylek.
  • Barva: Zralá vína získávají stárnutím velmi tmavé odstíny.
  • Servírování: Archivní vína nejprve provzdušněte, kdežto mladá vína podávejte ihned po otevření láhve.

U mladých vín si vychutnáte především jejich primární chuť, kterou tvoří různé svěží ovocné či citrusové tóny. Vůně mladých vín je kyselejší a vzhledem k vyššímu obsahu tříslovin je chuť mírně svíravá.

Archivací se však třísloviny zjemní. Dlouhodobé zrání má na svědomí to, že se chuťový rozměr vína obohatí o další prvky, a to terciální chutě a vůně. Při ochutnávání vína budete vnímat med, bylinky, koření a různé zemité tóny. Všechny tyto chutě jsou přitom v dokonalé harmonii. Jednoduše řečeno, starší vína poskytují komplexnější chuťový zážitek než vína mladá.

Ať už si chcete koupit archivní víno 1983, nebo 1973, stačí se podívat do nabídky e-shopu Wineme.cz.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *