Gruzínské víno má ve vinařství obrovský potenciál

Euroasijská země Gruzie je jednou z nejstarších vinařských zemí na světě, přičemž její vysoce ceněná vína z tradičních odrůd vinné révy jsou nejvyhledávanějšími víny ze sovětského prostoru.

Odrůdy hroznů

Klíčovými vinnými odrůdami oblíbenými v Gruzii jsou Saperavi (červená odrůda) a Rkatsiteli (bílá odrůda). Jedná se o klasické odrůdy z bývalých sovětských republik od Kyrgyzstánu a Kazachstánu po Moldavsko a Ukrajinu. Po celé zemi je rozšířena řada dalších známých odrůd, mezi nimiž jsou Alexandrouli, Aladasturi, Keduretuli, Ojaleshi, Usakhelauri, Chinuri a Mtsvani. Vychutnáte si bílá i červená suchá vína, ale také polosladká.

Dlouhá historie vinařství

Země je silně spojena se starými vinařskými technikami. Vinaři používají hliněné nádoby zvané qvevri (neboli kvevri) ke kvašení a skladování. Podobně jako starověké amfory se zakopávají venku do země, případně se zasazují do podlahy sklepa kvůli stálé teplotě. Vinaři ve Spojených státech, Austrálii a dalších zemích je také začali dovážet a používat.

Archeologické nálezy naznačují, že výroba vína začala poprvé před 6000 až 8000 lety v oblasti Kavkazu. Patří sem Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán a východní Turecko. Každá z těchto moderních zemí si činí nárok na to, že je rodištěm vína.

Rané gruzínské vinařské tradice byly rozšířeny i po mnoha tisících letech, o čemž svědčí středověká hymna „Ty jsi vinice“. Ve středověku, kdy východním Středomořím otřásaly křížové výpravy, gruzínští vinaři vzkvétali. Jako křesťanský národ zůstala Gruzie křižáky nepoškozena a mohla v relativním klidu rozvíjet své zemědělství a obchod.

Později zůstala mimo Osmanskou říši, jejíž islámské právo šaría zakazovalo konzumaci vína. A tak výroba vína v Gruzii vzkvétala až do doby, kdy do země koncem 19. století dorazila z Ameriky fyloxera a plíseň. Škůdci zdevastovali téměř 150 000 akrů vinic.

Když se Gruzie o několik desetiletí později dostala pod sovětskou kontrolu, byly vinice po tisících znovu vysazovány, aby se uspokojila rozšířená poptávka. Koncem 80. let 20. století však došlo k dramatickému obratu v přístupu Sovětského svazu k vínu. Agresivní protialkoholní kampaň Michaila Gorbačova účinně ochromila gruzínský vývoz vína.

Od vyhlášení nezávislosti na SSSR v roce 1991 se země těšila jen krátkému období politické stability. Napětí mezi Gruzií a Ruskem přetrvává dodnes, o čemž svědčí ruské embargo na dovoz gruzínského vína z roku 2006, které bylo zrušeno až v červnu 2013.

Pokud si chcete objednat suchá či polosladká vína z Gruzie, podívejte se do e-shopu Vinazgruzie.cz.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *