Proč by závitníky neměly ve vaší dílně chybět?

Mezi profesionální vybavení kvalitně vybavené dílny patří závitníky, a to strojní, trapézové a tváření. Při jejich koupi dbejte na spolehlivé výrobce, pro něž je prioritou dlouhá životnost a precizní zpracování. K čemu se vám budou závitníky hodit?

O co se jedná?

Závitníky strojní slouží k strojnímu řezání vnitřních závitů, a to v jednom pracovním chodu. Zpravidla jsou vyráběny z rychlořezné oceli, jež obsahuje příměs 5% kobaltu, označené HSSE. Strojní závitníky se používají ve sloupových a stojanových vrtačkách, CNC obráběcích centrech, soustruzích. Závitníky se od sebe liší délkou, stoupáním, průměrem stopy, čtyřhranu a vrtáku.

Co je maticový závitník?

Závitníky maticové jsou speciálním druhem závitníků, které umožňují řezání průběžných závitů do tenkostěnných materiálů, jimiž jsou profily a plechy. Jejich hlavní předností je, že vytvoří závit, aniž by došlo k vylamování materiálů. S tímto problémem se nejčastěji setkáváme při používání standardních sadových závitníků.

Jak funguje maticový závitník?

Na rozdíl od běžných sadových závitníků má maticový závitník výrazně delší náběhovou část, jež dokáže postupně zvýšit průměr závitníku, s čímž souvisí i hloubka řezu. Díky této vlastnosti není upravovaný materiál vystaven nárazu velkého tlaku, tím pádem nedojde ke zmiňovanému vylomení nebo jeho deformaci. Maticový závitník není rovněž vybaven žádnou zkracovací částí, jež by snižovala délku závitu.

Jak používat maticový závitník?

Použití maticového závitníku je podobné jako u závitníku sadového. Je to otáčení a zpětný pohyb za účelem odstranění třísek. Během řezání závitů je třeba dodržovat správný směr a úhel závitníku. V opačném případě by mohlo dojít k poškození závitníku či samotného závitu. Z toho důvodu se doporučuje používat maticový závitník s řezným olejem, který zajišťuje jeho kluznost a chlazení.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *